САЩ ЩЕ СТРОЯТ АЕЦ НА ЛУНАТА?

Станцията трябва да се включва и изключва без човешко усилие, да работи на борда на спускаем модул и да може да се пренася.

0
1862

НАСА и Националната лаборатория на Айдахо обявиха събиране на идеи за строителство на атомна станция на Луната, която би могла да стане независим от слънцето източник на енергия за изграждането на обитаема станция, съобщава Associated Press.

Американците възнамеряват да построят такава АЕЦ до края на 20-те години, а събирането на идеи ще приключи на 19 февруари 2022 г. Ръководителят на проекта в лабораторията Себастиян Корбизеро подчертава, че сигурна и мощна енергия на повърхността на Луната ще стане значителна крачка в усвояването на Космоса от човека.

Както твърди НАСА, устойчивото присъствие на човека на Луната ще позволи да се постави следващата цел – Марс. Смята се, че реакторът ще бъде създаден на Земята, а след това ще бъде транспортиран на Луната. В системата ще влизат работещ на уран реактор; система, преобразуваща топлината в електричество; система за контрол на нагряването и разпределителна система. Мощността на АЕЦ трябва да бъде не по-малко от 40 киловата за десет години.

Станцията трябва да се включва и изключва без човешко усилие, да работи на борда на спускаем модул и да може да се пренася. За последното условие е уточнено, че реакторът трябва да се впише в параметрите на цилиндър с височина четири метра и диаметър шест метра.

По-рано тази седмица пък представител на руската космическа агенция Роскосмос заяви, че през 2022 година ще започне проектирането на руска орбитална станция, за строителството на която Роскосмос е заделила средства. През април т.г. вицепремиерът Юрий Борисов заяви, че Русия може да излезе от проекта Международна космическа станция (МКС) към 2025 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here