РЕМОНТИРАТ СГРАДАТА НА БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА 18 МИЛИАРДА ДОЛАРА И ЗА СРОК ОТ 20 ГОДИНИ

0
166

Основен ремонт на историческата сграда на британския парламент – Уестминстърския дворец, който е в аварийно състояние – може да струва 14 милиарда лири (18,7 милиарда долара), повече от три пъти повече от първоначалната прогноза, и да отнеме около 20 години.

Според проектоплана, който се обсъжда в момента, представители на двете камари – Общините и Лордовете – ще бъдат принудени да напуснат сградата за целия период на работа, за да не оскъпяват допълнително ремонта. Парламентаристите вече гласуваха за преместване в други помещения преди три години, след като им беше казано, че ремонтът на стойност 4 милиарда британски лири (5,3 милиарда долара) ще отнеме не повече от 6 години. Решението за времето за започване на работата обаче все още не е взето.

Според говорител на организацията за реставрация и обновяване на сгради, която включва депутати, лордове, историци и експерти по инфраструктура, „засега информацията се основава на предварителни оценки, които ще бъдат проверени през 2022 г.“. Данните в това отношение ще се основават на много хиляди часове проучване на сградите.

До 127 милиона паунда (170 милиона шатски долара) се изразходват годишно за поддръжка на сградите и текущата им работа.

Проектирана от архитектите Чарлз Бари и Август Пугин, тази внушителна неоготическа структура на брега на Темза е открита през 1871 г. Най-известният й елемент е часовниковата кула и камбаната, наречена Биг Бен. От 2012 г. тя носи името на кралица Елизабет II.

През 2016 г. Съвместният комитет на Уестминстърския дворец посочи, че основите на сградата заплашват да се плъзнат в Темза, издълбаният облицовъчен камък се срутва поради замърсяване на въздуха, покривът не издържа изпитанието на времето, вътре в двореца самите тръби текат и ел. окабеляването дава дефекти, а при последния ремонт в края на 40-те години на миналия век, при декорирането на помещенията, е използван канцерогенен азбест, вреден за човешкото здраве.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here