ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ДО КРАЯ НА МАЙ: ИДВА ЛИ ИСТИНСКА ПРОЛЕТ?

От другата седмица ни очаква рязко затопляне

0
2021

Месец май е типичен представител на пролетта. А пролетта е характерна със своето непостоянство по отношение на времето. Ще продължат да се редуват краткотрайни валежи с градушки, както и слънце, каза в „Тази сутрин”, по Btv, синоптикът Анастасия Стойчева.

Количествата дъжд през първите 10 дни на месеца на места надхвърлят месечните норми – в района на Русе, Свищов, Разград, Сливен и Елхова. Количествата са с неравномерно разпределение. В отделни райони падат значителни валежи, а в други – малки.

През тази седмица ще сме под влиянието на ниско атмосферно налягане. Ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност в следобедните часове. Повече валежи ще има в Западна България. В отделни дни ще има и на изток. Не са изключени градушки.

Днес валежите ще се задържат главно в крайните западни райони. Има вятър от изток-югоизток, който ще се усилва през деня. На 14 май количествата на валежите в Западна и на места в Централна България ще достигат до 10 л/кв.м. В крайните северозападни и югозападни райони те ще са по-съществени.

По Черноморието температурите ще са най-ниски през седмицата. В периода 13-19 май на места те ще са по-ниски от обичайните. Температурните аномалии са между 1 и 6 градуса. В крайните северозападни райони на Балканския полуостров и в Италия температурите ще са най-ниски. Там дори ще вали сняг.

Минималните температури вече трудно ще попадат в интервала, в който има предупреждение за слани. Максималните температури до края на седмицата ще останат около 20 градуса. Ще има отделни дни, когато ще са малко по-ниски. Като цяло те няма да бъдат изключение от климатичните норми. Предстои рязко затопляне в края на седмицата и началото на следващата, когато за първи път в много райони ще има температури от 30 градуса. Не се изключва в понеделник и вторник следващата седмица да стигнат до 33-34 градуса. Валежите рязко ще спрат.

Средиземноморски циклон обаче приближава към Балканите и около 24 май би могло да има значителни валежи, придружени с градушки. Засега не се очертава лятото да е много по-различна от предишните у нас. „Трябва да имаме предвид, че летата в България може да варират в доста широки граници и излизането от тях е трудно”, поясни синоптикът от НИМХ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here