ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ОТКРИ СЪБОРА „РОЖЕН 2019“

0
2050

„С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените. Затова и мисията на Роженския събор е, както нашите каба гайди могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде.“

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по официалното откриване на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019, който започа днес в Родопа планина.

България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите, каза още президентът. Ние българите тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и техните ценности, обърна се към присъстващите той.

Някога на тези поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души, припомни президентът.

Президентът, заедно с две певици от Ансамбъл „Родопа“ и звън на чанове, дадоха началото събора. Церемонията по откриване на събора стартира с изпълнение на няколко стотин гайди, които от четири лъча се събраха пред сцената, където се откри събитието. Кулминация на официалната церемония бе и изпълнението на малката талантлива народна певица Мария Бечева.

След това планината се огласи от родопската песен между звездите “Излел е Дельо хайдутин” в изпълнение на космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

През почивните дни, поляните на Рожен ще бъдат огласяни от много народни песни и гайди, под чиито звуци ще се вият кръшни хора. над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе на 4 сцени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here