ПРЕЗИДЕНТЪТ ОБЯВИ ПОДКРЕПА ЗА БЪДЕЩ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ

0
2309

Президентът Румен Радев обяви днес, че би подкрепил нов политически проект, ако той работи за модернизация на България. Друго условие е да защитава ценности като законност, справедливост и суверенитет.

През 2018 г. зачестиха спекулациите за бъдещ политически проект на президента. Инициативен комитет на историка Георги Марков призовава държавният глава да оглави единението на нацията. Досега Радев е намекнал само, че не изключва възможността за президентска република и е очертал вероятност за поява на нови партии у нас, ако „разочарованието на хората от политическото статукво продължава да расте“. И днес обаче не спира да призовава за единение.

„Законността е алтернатива на произвола и лобизма. Утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим. Да пречупим корупцията; да си отвоюваме свободата на словото, защото виждате какво се случва с критиците на властта; да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А това всичко започва с безкомпромисно прилагане на закона“, обяви Румен Радев днес.

После отговори на въпрос на журналисти така: „Дали бих подкрепил нов политически проект? Да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България“.

ЗА ЧЕСТНИ ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

На пресконференцията за отчет за втората година от мандата си държавният глава каза, че вече въпросът не е дали, а кога ще бъдат предсрочните парламентарни избори. Преди това обаче той поиска да се реформират изборните правила, за да се гарантира честността на изборите. Президентът настоя за машинно гласуване, видеонаблюдение при броенето на бюлетините, актуализация на избирателните списъци и премахване на т.нар втори протокол на секционните избирателни комисии, който бил обект на манипулации.

Миналата есен президентът каза, че предсрочни парламентарни избори в момента не са алтернатива, а управляващите трябва да се фокусират върху проблемите. Мнението му не се хареса на лидера на БСП Корнелия Нинова, която от месеци обявява партията си за алтернатива и иска спешни нови избори.

ПОСЛЕДЕН ШАНС ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА

Днес Румен Радев отново обяви, че преди него е имало отстъпление от правомощията на държавния глава. „Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се преборите с имитацията на управление. Ако и следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или пък формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система“, обяви още държавният глава в отговор на въпрос на журналисти за разширяване на правомощията му.

Президентът обяви още създаването на Съвет за стратегическо развитие на България към администрацията си, който да се бори със застоя с идеи и решения. Той поиска и радикална промяна в страната . „Тези идеи (бел. авт. – идеите на съвета) трябва да бъдат подкрепени от хората. Ние трябва да осъзнаем едно – че никой не може да ни реши проблемите без наше участие. Колкото пъти сме разчитали на чудо, толкова пъти сме оставали излъгани“, каза още Радев.
Попитан дали има тема, по която може да работи с правителството на Бойко Борисов, президентът каза: „Не виждам база за партньорство при сегашния курс на управление. Той е конфронтационен. Правителството концентрира власт отвъд отредената му от Конституцията и нарушава балансите на власт. Това личи и в отношението му към Народното събрание, и във външната политика, и в изпълнението на закона за държания бюджет“.

На въпрос за обвинението срещу депутата от „БСП за България“ за пране на пари от КТБ Елена Йончева Радев каза, че сред обществото расте убеждението, че това е политическо преследване. „Има и други големи медии, които са получавали огромни суми от тази банка? За какво са ги използвали? Като големи медии, защо те не са разбрали за престъпния произход на парите и защо те не са подведени под отговорност?“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here