ПОСЛЕДЕН СРОК ЗА ДЕКЛАРИРАНЕ НА ДОХОДИТЕ

Не сте подали данъчна декларация? Побързайте - срокът е днес!

0
1988

Днес е крайният срок за подаване на декларациите за физическите лица и плащането на данъка върху доходите, съобщават от НАП.

От приходната агенция очакват повече от 50 000 формуляра в последните дни.

Запазва се тенденцията повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица да са подадени по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис.

5 календарни дни преди края на кампанията в приходната агенция бяха получени малко над 450 000 формуляра. До момента ПИК имат близо 600 000 лица, като данъчните очакват за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията.

И подаването на декларацията, и плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта на агенцията.

Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. най-често от упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. Също до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП.

И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията. Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.

Директорът на „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева пояснява, че електронната система за деклариране на доходите и плащане без такси ще работи до полунощ на 30 април.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here