ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ С НАЙ-МНОГО ИНЦИДЕНТИ НА ПЪТЯ

Според експерти нивото на пътния травматизъм в областта е неприемливо високо

0
1831

Тежките пътнотранспортни произшествия на територията на Област Пловдив намаляват със 100  през първите 7 месеца на тази година в сравнение със същия период на 2018-та. Въпреки това в региона са регистрирани най-много пътни инциденти, като средно на всеки 8 катастрофи в България една е на територията на пловдивска област. 

Поради тежкия пътен травматизъм Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ инициира извънредно заседание на Областната комисия по пътна безопасност. В нея участие взеха председателят на ДАБДП Малина Крумова, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, представители на МВР, общините в областта и неправителствени организации.

Снимка: БНР-Пловдив

Отчитаме усилията на институциите на местно ниво, но трябва да набележим още допълнителни мерки, защото нивото на пътния травматизъм в областта е неприемливо високо, подчерта Малина Крумова.

По думите ѝ общо 444 тежки пътни инциденти са станали на територията на областта, загинали са 34 човека, а ранените са 556. Фаталните инциденти намаляват с 8, а ранените са със 162-ма по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Сериозно намаляване на пътния травматизъм се наблюдава след пускане в експлоатация на новия път между Пловдив и Асеновград, но остава тревожната статистиката голям брой инциденти да настъпват в градски условия, затова ще изискваме още инфраструктурни решения от общините, посочи председателят на държавната агенция.

Според статистиката на МВР, катастрофите са съсредоточени в активната част от денонощието, като най-много инциденти с пострадали лица възникват между 18 и 19 ч.

В същото време през първата половина на 2019 г. най-голямо намаление на пътните инцидентив България се отчита именно на територията на ОДМВР Пловдив. Служителите на реда продължават да увеличават контрола, като в момента активно участват в акция „скорост“, която се провежда на територията на цялата страна.

През първото шестмесечие на 2019 г. служители на ОДМВР – Пловдив са констатирали над 66 хил. нарушения. В сравнение със същия период на 2018 г. броят на установените нарушения е с близо 15 хил. повече, а основна част от тях са за движение с превишена скорост.

От областната дирекция на МВР съсредоточават контрол не само в града, но и в по-малките населени места и на пътищата, които се отчита повишен пътен травматизъм.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here