На бляскава церемония вчера бяха раздадени най-ценните автомобилни отличия в България. Конкурсът „Автомобил на годината“ се провежда за 22-и път, а отличия се връчват в 6 отделни категории от членовете на Прес Авто Клуб – България, отразяващи автомобилната тематика.

Най-важна е категорията „Лек автомобил“, в който Peugeot 508 надделя в конкуренцията на Audi A6, BMW 8, Ford Focus и Kia Ceed. Френската марка, в лицето на Rifter, взе отличие и в категорията „Многофункционални автомобили“, където участваха още Citroen Berlingo, Opel Combo, Mercedes X-Class и Ssangyong Musso.

Призьорите в останалите категории са следните: BMW X5 спечели сред кросоувърите, конкурирайки се със Citroen C5 Aircross, Honda CR-V, Suzuki Jimny и VW Touareg. Баварците взеха отличието и в категорията „Премуим“. Тук Серия 8 бе предпочетена пред Audi Q8, BMW X5, Volvo V60 и VW Touareg.

За „Градски автомобил“ бе избран Volvo XC40, конкуриращ се с BMW X2, Hyundai Kona Electric, Mahindra KUV 100 и Nissan Leaf. Категорията „Еко“ бе спечелена от Nissan Leaf. Негови конкуренти бяха Hyundai Kona Electric, Lexus LS и Mitsubishi Outlander PHEV.

Третото отличие за Peugeot на церемонията бе спечелено отново от 508. То е и най-ценното, тъй като от шестимата призьори в отделните категории се избира един голям победител. Френският седан избраха 16 от общо 28 гласували членове на ПАК-България.

През 2018 г. голямата награда отиде при Ford Fiesta, който спечели и в категорията „Градски автомобил”.

Моделите, участващи в конкурса, са вече в продажба. Победителите в отделните категории се избират чрез точкуване по шест различни параметъра (дизайн, задвижване, функционалност, пътно поведение, безопасност и системи за сигурност, цена), всеки от които с различна точкова тежест (тя се променя в зависимост от категориите). Петимата финалисти в отделните категории си поделят общо 130 точки.

Ще отбележа, че през 2018 г. са продадени 39 984 леки и лекотоварни коли до 3,5 тона, което вече ни доближава до най-добрите 2007 и 2008 година.

Затвърждава се и още една хубава тенденция от гледна точка на обновяването на родния автопарк – сделките с употребявани автомобили все още са в пъти повече от тези с нови, но съотношението между тях трета поредна година се подобрява. През 2018 г. на всеки нов реализиран автомобил отговарят малко над 6 употребявани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here