ПЪРВЕНЕЦ СЕ ВДИГА НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЪДЕЩА КАРИЕРА

0
1721

Жителите на Първенец ще излязат на протест срещу откриването на кариерата за добив на инертни материали край селото. В момента инициативният комитет уточнява датата и тя ще е най-вероятно другата седмица. Вече се подготвя уведомително писмо до полицията, искаме всичко да е редовно и законно, коментираха от инициативния комитет за Родопи-инфо. 

Срещу инвестиционното намерение на фирма „Толи” ЕООД вече са събрани подписите на над 1500 души. Те са от Първенец и селата от Родопската яка, засегнати от дейността на подобни кариери.

Хората от селото са против кариерата, тъй като на територията на находището има частни терени с обработваема земя, притеснени са и за последствията върху здравето им.

Протестиращите смятат, че прахът от добива ще замърси въздуха, тежките камиони ще разбият пътя , а подпочвените води ще паднат. 

Протестите срещу инвестиционното намерение на фирмата в Първенец се подкрепят и от жителите на пловдивските квартали „Коматево” и „Прослав”. Там също се събират подписи.

Инвеститорът Тодор Воденичаров обаче уверява, че всички законови изисквания са спазени и дейността му няма да навреди на екологичното равновесие в района. В момента той кандидатства в Министерството на енергетиката за концесия за добив на пясък и чакъл за период от 35 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here