ПЪРВАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В ИСТОРИЯТА

0
210
През 539 г. пр.н.е. Персийските войски, без да срещнат никаква съпротива, превземат Вавилон.
Кир (Курош) Велики, персийският цар, идва във Вавилон и се обявява за „Цар на Вавилон, цар на Шумер и Акада, цар на четирите страни на света. „Според древната вавилонска традиция, основата на вавилонските стени била цилиндър на Кира.
Сред клетвите Кир говори за премахването на робството и за свободата на религията.
Преди повече от 2500 години Кир Велики заявява: „Заявявам, че всеки е свободен да избира собствената си религия. Хората могат да изповядват всяка вяра и религия според убежденията си и да избират професията си, при условие че не нарушават правата на другите. „
Основателят на династията Ахаменид и могъщата Персийска империя бил може би най-великият, изключителен и справедлив цар на цялото съществуване на империята.
Кир бил привърженик на учението на Заратустра, което се основавало на три принципа: Нежни мисли, Добри думи, Добри дела.
Принципите на учението на Заратустра, може би най-старата свещена религия, са били в основата на много други религии.
За добротата си, в някои епизоди на Библията, на Кир Велики се дава безсмъртие и се нарича „Божият помазаник. „
Цилиндърът е открит през 1879 г. в храма на Есагил, посветен на главното вавилонско божество Мардук, в гр. Вавилон вече се съхранява в Британския музей в Лондон.
Някои експерти смятат, че записът върху цилиндъра е първата декларация за правата на човека.
През 1971 г. този запис е публикуван в ООН на официалните езици на организацията. Копие от цилиндъра се съхранява в централата на ООН в Ню Йорк като символ на неподражаемата стойност на човешките права.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here