ПАПА ФРАНЦИСК ПРИСТИГА В БЪЛГАРИЯ

Папа Франциск пристига с делегация на най-високо ниво. В нея ще са 35 души - най-висши представители на Светия Престол

0
2120

Духовният баща на над 1 милиард души по света Папа Франциск пристига на посещение в България. Апостолическото пътуване на главата на Римокатолическата църква ще продължи до 7 май в София и Раковски и е под мотото „Мир на земята“. На Летище София светият отец ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов в 10 ч.

След срещата на папа Франциск с премиера Бойко Борисов на летище София, Светият отец ще се срещне с президента Румен Радев.

По-късно през деня в Свтия Синод папа Франциск ще разговаря с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. След това ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“.

Всички български телевизии ще предават събитията от програмата на папа Франциск в България. Със специални коментарни предавания и преки включвания.

Първото събитие с Папа Франциск, на което ще могат да присъстват гражданите, е на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски”, където се очаква в 13 ч. папата да произнесе традиционната неделна молитва.

В ранния следобед Светият отец ще тръгне на обиколка из софийските улици с папамобила.

Последното голямо събитие на папата у нас ще бъде на пл. „Независимост”, където в понеделник след 16 ч., заедно с представители на всички вероизповедания, ще бъде отслужена молитва за мир.

Светият синод на Българската православна църква пожела изрично да уведоми, че не участва в организирането на посещението на папа Франциск в България, че няма да има общи богослужения с него, че не разрешава клирици на църквата да участват в събития от програмата. И че единственото, с което ще се включи православната църква в събитията от визитата, е срещата в синодалната палата днес по обед.

По програма единствената среща между папата и официални представители на синода ще е кратка, планирана е около 20 минути в синодалната палата в първия ден на посещението, около 12 ч. Там се очаква единствено българският патриарх Неофит да запознае папата с делегацията от митрополити, която ще го посрещне, а папа Франциск да направи същото в отговор. След това двамата да разменят официални подаръци. И без допълнителни разговори, срещата да приключи.

Папската свита е съставена от 35 души – най-висши представители на Светия Престол, съобщиха от правителствената информационна служба. Отбелязва се, че нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар – с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите – с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др.

Охраната на папското посещение в София ще бъде организирана по най-строги правила. Снайперисти ще пазят папата от покривите на сградите, а част от центъра на София вече е парализиран, зоните за сигурност са оградени с железни огради.

Полицията и НСО днес изцяло поемат охраната и започва изграждането на КППтата. Те са общо 13, но гражданите ще могат да ползват няколко – откъм църквата Света София или булевард „Раковски” за молитвата Царица Небесна и откъм Народния театър и булевард „Цар Освободител” за следобедната молитва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here