ОТКЪДЕ ПРОИЗЛИЗА ИМЕТО „ВАТИКАН“

0
678

Ватиканът е най-малката официално призната страна в света. Неговата територия се смята за свещено място още в античните времена, но днешното му име и статута като град-държава получава през ХХ век.

Според една версия думата „Ватикан“ идва от Ватиканския хълм, на който е разположена тази минидържава. Но името на хълма и досега поражда спорове сред историците. Една версия твърди, че той е наречен на името на етруското селище Ватикум, разположено на територия, която римляните наричали Vaticanus ager – от латински „земята на Ватикана“.

Друга версия свързва името на града с думата «vaticinia», която в превод от латински означава „пророчества“.

За пръв път официално името „Ватикан“ е използвано на 11 февруари 1929 г.,

когато са сключени Латеранските договори между Светия Престол и правителството на Италия, начело с Бенито Мусолини.

Днес официалното италианско име на Ватикана е „Stato della Citta del Vaticano“ – в превод „държава на града Ватикана“. Латинското име на държавата Status Civitatis Vaticanæ се използва в официалните документи на Светия Престол, в църковните и папските документи.

Как е създаден Ватиканът?

В Античността на територията на днешния Ватикан не живеел никой, защото тя била смятана за свещена. През 41 г. император Калигула разпоредил там да се построи цирк. За да се украси сградата, заповядал от Египет да се докара обелиск, за което бил построен специален кораб. Предполага се, че циркът бил използван само за тренировки и бил открит за публиката при император Клавдий.

През 326 г., след налагането на християнството, над предполагаемата гробница на Свети Петър била издигната базиликата на Константин. Така било поставено началото на постепенното заселване на територията. От 9 век Ватиканът придобива контрола над територията край Рим и служи за столица на папската държава. Това положение се запазва до 1870 г., когато държавите са ликвидирани от Италианското кралство. Последва многогодишен спор за статута на римския папа, който е наречен „римски въпрос“. Той започва през 1861 г. и продължава 68 години, когато Светият престол сключва с италианските власти т.нар. Латерански договори през февруари 1929 г., които водят до разрешаване на „римския въпрос“ и правно урегулиране на взаимните претенции; те определят правата и привилегиите на Римско-католическата църква в Италианското кралство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here