ОФТАЛМОЛОГ ОБЯСНИ КАК ДА НЕ ИЗГУБИМ ЗРЕНИЕТО СИ ЗАРАДИ СМАРТФОНА

Синята светлина, идваща от мобилен телефон, може да причини макулна дегенерация

0
1936

Зрението може да се влоши поради четене от екрана на смартфона на близко разстояние, неправилно осветление или позиция на човек, каза Татяна Павлова, доктор по офталмология.

Тя отбеляза, че все още е трудно да се определи точното време, което може да се прекара със смартфон, без да се навреди на зрението.

„Все още не е установено колко време можете да стоите зад екрана на телефона без това да е опасно. Зависи от състоянието на акомодационния апарат на окото“, каза Павлова по Радио1.

Специалистът добави, че синята светлина, идваща от мобилен телефон, може да причини макулна дегенерация – заболяване, при което ретината е повредена.

Ако по някаква причина човек е принуден да гледа екрана на смартфона дълго време, тогава си струва да се откъснете и да поглеждате в далечината възможно най-често. В случай на проблеми със зрението, лекарят ви съветва да се придържате към режима на зрителното натоварване и да не спите до телефона.

Говорейки за настоящата ситуация в света, офталмологът отбеляза, че късогледството се счита за епидемия на века. За да предотврати заболяването, лекарят посъветва да се свържете своевременно с офталмолозите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here