ОБЩИНА ПЛОВДИВ КУПУВА ПЕТ ИМОТА ЗА ПРОБИВА ПОД ЦЕНТРАЛНА ГАРА

Страните са договорили цените на терените и, след положително становище от Общинския съвет, ще се пристъпи към покупката им.

0
1709

Завършили са преговорите между община Пловдив и собствениците на пет частни терена, които влизат в обсега на пробива под централна жп гара и свързването на булевардите „Васил Априлов“ и „Македония“. Като резултат от тях градската администрация пристъпва към придобиването на имотите, пише Plovdiv24.bg.

Страните са договорили цените на терените и, след положително становище от Общинския съвет, ще се пристъпи към покупката им.

„Тъй като отчуждителните процедури са тежки и продължителни, а реализането на проекта е свързано със срокове, заради европейското финансиране, общината предприе придобиване по договаряне съгласно чл. 21 ал. 4 и ал. 5 от Закона за общинската собственост“, коментира за медията ни зам.-кметът арх. Невена Балчева.

Общината ще купи два терена от „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД. Единият е от северната страна на централна гара пред бившето кино „Гео Милев“ с площ 654 кв. м., а другият – от южната, на ул. „Акад. Петър Динеков“ е с площ 257 кв. м. Данъчната оценка на първия е 42 082 лв., пазарната – 144 000 лв. и страните са постигнали съгласие за цена от 171 600 лв. Вторият имот е с данъчна оценка 12 618 лв., пазарна – 80 800 лв., а ще се придобие за 79 600 лв.

Другите два имота са собственост на „Хеброс бус“ АД и се намират до автогара „Родопи“. Единият представлява 262 кв. м. терен и 169 кв. м. сграда на един етаж, използвана за нуждите на транспорта. Данъчната оценка на земята е 13 864 лв., а на сградата – 78 024 лв., независим оценител дава оценка от 166 000 лв., и в крайна сметка страните са договорили цена от 182 700 лв. Вторият имот на превозвача е терен от 747 кв. м., чиято данъчна оценка е 36 677 лв., пазарна – 81 100 лв. и договорена цена – 81 100 лв.

Последният имот, който общината ще придобие, са 100.94 кв. м. в югозападния ъгъл до паркинга на „Билла“. С покупката му по никакъв начин няма да се засегне функцията на хипермаркета. Данъчната оценка на този терен е 4 959 лв., независимият оценител дава 31 800 лв. и в крайна сметка е постигнато съгласие за цена от 44 000 лв.

„Договорените суми трябва да бъдат одобрени от Общинския съвет. Парите са от общинския бюджет за следващата година. Придобиването на тези терени е вписано в Годишната програма за разпореждане с имоти и е предвидено в разходите“, обясни арх. Балчева.

Община Пловдив е задължена в рамките на 1 година да извърши тези разпоредителни сделки съгласно договора с НКЖИ. Компанията ще реализира проекта за пробива под централна гара, за който са отпуснати безвъзмездно пари по линия на Механизма за свързване на Европа. 

Споразумението предвижда терените да станат публична общинска собственост. Арх. Балчева подчерта, че проектът е много важен, тъй като ще превърне Пловдив в транспортен център. Още през януари тя и екипът й са започнали работа по темата. Признава, че среща трудности, тъй като през последните 30 години не са правени отчуждавания и пътната инфраструктура не е реализирана съгласно плановете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here