ОБС „РОДОПИ“ С ДАР ЗА ХРАМА „СВ. ПРОРОК ИЛИЯ“ В СЕЛО ИЗВОР

От името на съвета, Георги Цанков дари на храма икона на Свети Илия, както и нови калимявка и патрахил на отец Димитър.

0
1190

На днешната дата – 20-ти юли, Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия.

На територията на община „Родопи“ съществуват два храма, които носят името на светеца- в село Извор, построен през 1929г., и в село Чурен, който е нов и все още неосветен, според каноните на църквата.

На храмовия празник в село Извор гостуваха председателят на местния парламент Георги Цанков и кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов.

На събитието присъстваха бившкият кмет на село Храбрино Михаил Кръстанов и бившият общински съветник Славка Диманова.

Отслужи се тържествена литургия от отец Димитър и се освети курбан за здраве.

Вкусната гозба бе приготвена по стара изворска рецепта.

 

От името на съвета, Георги Цанков дари на храма икона на Свети Илия, както и нови калимявка и патрахил на отец Димитър, с които той да отслужва литургии и церемонии в църквите на селата Извор, Дедево и Храбрино.

Кметският наместник на селото Димитър Кръстанов запозна управниците с огромния интерес за жилищно строителство в село Извор и неспиращите запитвания на хора къде в селото се продава земя или къща.

С днешна дата община „Родопи“ и пикантната й територия не спират да привлича инвеститори и новодомци. Село Извор е на  17 километра южно от град Пловдив, на 550 метра надморска височина в Родопите. Сгушено в гората и прохладно, то привлича всеки желаещ да построи перфектния си дом.

Иконата, подарена от Общински съвет „Родопи“ на храм „Св. Пророк Илия“, село Извор.
Храмовият празник се отбеляза и от местното население, като, въпреки работния ден, повече от 40 души дойдоха да уважат светеца и да опитат от осветения курбан.
Според народния календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.
Традицията повелява стопанката на къщата да стане рано призори и да замеси погача-„боговица“ и „колач“ за свети Илия. Често селските сборове се организират на този ден. За здравето на всички се принася в жертвоприношение мъжко чифтокопитно животно – вол, теле или бивол. Готви се курбан, който се освещава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here