НОВА МОДА ТРЪГВА ОТ САЩ: ДА СЕ ПИЕ СУРОВА ВОДА

Какво е това “сурова вода” и има ли новият тренд, който идва отвъд океана, почва у нас?

0
2445
Даниел Виталис иска да помогне на хората да се свържат отново с дивата природа

Когато бях малка, баба ме водеше на едно изворче над селото ни, за да наливаме вода. Носехме я в дамаджани, които слагахме в мазето и при болки в корема се пиеше от тях.

Днес въпросното кладенче е обрасло и труднодостъпно, но все още има възрастни хора, които го използват с лечебна цел. Както можете да предположите, то никога не е изследвано или проучвано, просто разчита на дългогодишната си слава. И на още нещо – на ужасно многото хлор, който по времето на социализма слагаха в централния водопровод бяла и миришеше. Затова и местните предпочитаха да си пият от познатите стари извори.

Днес нещата са различни. Пречистването на питейната водата става със съвременни средства, които не оставят видими следи и хората масово я използват. През последните години, особено в големите градове, се наблюдава нова мода – да се пие продаваната по магазините бутилирана вода, защото била по-чиста и вкусна. Не се наемам да коментирам дали това е добре, или зле, но със сигурност вече не е модерно.

Новият тренд се нарича “сурова вода”. Какво е това ли?

Ами същото, което навремето правеше баба ми. Пиеше от извор в гората, защото не вярваше на филтрираната и пречистена с химикали вода от чешмата. Оказва се, че като нея започват да мислят все повече хора по света, които искат да живеят природосъобразно. Говори се дори за начало на световно движение.

Всичко започва преди десетина години от един американец на име Даниел Виталис, който иска да помогне на хората да се свържат отново с дивата природа. Използвайки едно от най-големите достижения на цивилизацията – интернет, той започва да изнася онлайн лекции, да пише статии и да показва нагледно как самият той се справя с тази задача, живеейки в отдалечен планински район с езера.

Вдъхновителят на движението “Сурова вода” Даниел Виталис

Публикациите му как лови риба и събира плодове и корени, за да се изхранва заедно със съпругата си, бързо набират много почитатели в социалните мрежи. Прави сайт, посветен на търсенето на питейна вода в дивата природа. Тъй като findaspring.com дава възможност да се намират и добавят върху карта извори, той бързо става популярен по цял свят.

България също участва, но само с три места в София, Варна и Хисаря.

В САЩ са десетки, но въпреки това вече се появяват и съобщения за продажба на сурова вода от 37 долара за бутилка. Цена, която много от желаещите да живеят природосъобразно, но нямащи време да го правят, са готови да платят. Още повече че някои от твърденията на Виталис са доста плашещи. Той например споделя, че чешмяната вода е заразена с антибиотични субстанции и с хлор и флуор, които са невротоксични.

Според професор Вал Къртис от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина тези вещества не причиняват никаква вреда на хората в количествата, в които се съдържат във водата. И подобни движения, приканващи да се пие сурова вода, са крачка назад. “Направили сме толкова много като общество, за да решим проблема със замърсяването на питейната вода чрез пречистване и доставяне в добро състояние. Дори сме я подобрили чрез използването на хлор и флуор, за да унищожим всички бактерии и това са аргументи, по които има консенсус от години”, обяснява Къртис пред Би Би Си. Според нея, макар някои изследвания да подкрепят така наречената палеодиета, при която се консумират само неща, които са яли пещерните хора, за водата са необходими ограничения. Тя трябва да е проверена, преди да се дават съвети, че е годна за пиене. Обикновено обаче това струва скъпо и вземането на проби е необходимо да се прави прецизно и през всички сезони. Ако искаме да живеем като предците си, не бива да забравяме, че те са умирали масово от коремен тиф, холера и всякакви други болести и продължителността на живота им е била кратка, казва Къртис.

Гелън Зинк е наясно с всички тези аргументи на учените, но въпреки това миналата година решава да напусне добре платената си работа в Силициевата долина и да се отправи към отдалечен остров в щата Аляска в търсене на самодостатъчност и оптимизиране на своето хранене. Там върху площ от 5776 квадратни километра живеят около 3000 души. Няма никакво индустриално производство, само малко селско стопанство. Трябваше да дойда на това ненормално отдалечено място, за да усетя какво е чист въздух и вода, споделя Зинк. Той пие единствено от местен извор и вярва, че във водата му има пробиотици и помага за здравето. Освен това забелязал, че кожата му става по-гладка.

Според Зинк обаче търсенето на сурова вода чрез сайт не е добра идея, защото може да се окаже, че пиейки от някои места, човек бавно се трови с хербициди, които преди години са попаднали в почвата.

Затова трябва да се избират извори в девствени провинциални райони с малобройно население, където никога не е имало индустриална или активна селскостопанска дейност.

В това отношение България е доста непредвидимо място. Особено в планинските ѝ части през последните години се случиха толкова големи промени, че днес някои места в тях изглеждат безлюдни и сякаш никога недокосвани от човешка ръка.

А истината е, че само преди 30 г. са били много активно обработвани с пестициди в гонене на по-голяма реколта по времето на текезесетата. Само че в тях вече няма дори живи свидетели да кажат какво точно се е случвало, камо ли документи, за да се правят проучванията дали естествените извори в района са засегнати от отровите.

Вдъхновителят на движението “Сурова вода” Даниел Виталис обаче смята, че натуралното е винаги по-добро. Той се позовава и на проучвания, че 90% от бутилираната вода и 83% чешмяната в 12 държави съдържа микроскопични следи от пластмаси, като най-голямо е замърсяването на питейната вода в САЩ.

Професор Къртис не е на същото мнение. Тя прави паралел с движението на противниците на ваксини. По думите ѝ една от причините човек да не боледува твърде често е, че не пие мръсна вода. Но ако го направи и се разболее, той се превръща в риск и за околните. Причината е, че чрез обикновени неща като обществена тоалетна или храна в заведение могат да се разпространят бактерии като ешерихия коли, които пиещият сурова вода е приел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here