НАКЪДЕ МИГРИРАТ МИЛИОНЕРИТЕ?

Вижте Топ 12 на страните, които привличат най-много милионерите

0
2437

Световните милионери са по-мобилни от всякога. Тe се преместват в нови страни без никакви проблеми, но техният процент за 2018 година е по-висок всякога, съобщава „Блумбърг“, позовавайки се на данни то специално проучване.

Като аргумент за промяната често са данъците, следва икономическата и политическата стабилност на страната. И обратно, поради същите причини, но с обратен знак, богатите напускат дадена страна.

Около 108 000 милионера са мигрирали през 2018 гОДИНА

в сравнение с 95 000 през 2017 г., или с 14% повече, сочи проучване на New World Wealth (NWW) – група за проучване на световните пазари, и класира потока на милионерите в 12 страни. За целта беше разделен броят на новите милионери на общия брой хора с високи нетно състояние, които вече живеят в страната.

„Богатите днес нямат държава,“ каза Реаз Х. Джафри, партньор в консултантската компания Withers Worldwide, която помага на богатите клиенти да се преместят по целия свят. – Удивително е за мен колко много богати са напълно мобилни.“

Австралия се оказва топ дестинация за най-богатите, следвана от САЩ, Канада и Швейцария. Много богати чужденци вероятно са привлечени в Австралия заради ниската престъпност, липсата на данък върху наследството, а в САЩ и Швейцария, заради високия стандарт на живот и сигурността в, според доклада на NWW.

Най-мобилни са богатите англоговорещи, което обяснява защо първите три страни са предимно англоговорещи. Другите предпочитани държави от милионерите, са Сингапур и Карибските острови, отдавна известни като данъчни убежища.

Страни като Китай и Русия, от друга страна, губят милионери. В тази група попада и Обединеното кралство, откъдето милионери вероятно бягат от несигурността около Brexit.

Топ 12 на страните, към които милионерите мигрират:

12. Испания. Нови милионери през 2018: 1000; Процент от всички милионери в страната: 1%. Наскоро Испания бе класирана като една от най-добрите страни в света за правене на бизнес и една от най-добрите за бързо развитие, както и да привлича и да стимулира оставането на талантите в страната. И трите фактора може да са сред основните за нарастване на притока на милионери през миналата година.

11. Гърция. Нови милионери през 2018: 1000; Процент от всички милионери в страната: 2%. Южната европейска държава винаги е била популярна дестинация за богатите собственици на яхти и за почивка на най-богатите, а сега към нея се насочват и новите милионери. Гръцките острови като Миконос отдавна са място за световни партита и летни ваканционни дестинации за богатите. И тъй като икономиката на страната се възстановява след години на бедствие, не е трудно да се разбере защо милионерите са привлечени към живописните острови на Гърция.

10. Португалия. Нови милионери през 2018: 1 000; Процент от всички милионери в страната: 2%. Безопасността и климатът на Португалия правят страната привлекателна за световните милионери. Заемаща най-западната част на Европа, тя е третата най-безопасна държава в света, според Глобалния индекс на мира (Global Peace Index – GPI) за 2017 г., което най-вероятно я направи особено привлекателен за милионерите и с добавка – благоприятният климат. „Португалия се превръща в Маями на Европа,“ каза Рикардо Коста, главен изпълнителен директор на Luximo’s, филиал на Международната агенция за недвижими имоти Christie’s, ПРЕД „Ню Йорк Таймс“ през 2018 г.

9. Израел и Тел Авив. Нови милионери през 2018: 1 000; Процент от всички милионери в страната: 1%. Тел Авив се превърна в гореща дестинация за стартиращи технологични компании и луксозни недвижими имоти. Икономическият и технологичен център на Израел, се превърна в гореща точка за много богатите, както по-рано съобщи Мариса Перино от Business Insider. Притокът на технологични милионери през последните години допринесе за повишаване цените на луксозните недвижими имоти и до разрастване на нощния живот на Тел Авив и увеличаването на броя заведенията за висококачествена храна.

8. Сингапур. Нови милионери през 2018: 1 000; Процент от всички милионери в страната: около 0%. Градът се слави с едни от най-ниските ставки на корпоративния данък в света – 17%, , което му донася репутацията на данъчен рай за международни милионери и милиардери, според Straits Times. В същото време е и един от най-скъпите градове в света, в който живеят около 44 милиардери и още много милионери.

7. Нова Зеландия. Нови милионери през 2018: 1 000; Процент от всички милионери в страната: 1%. Страната привлича технологичните милионерите през последните години, тъй като очевидно те възприемат страната като последно убежище. Технологичните милионери и предприемачи от Силициевата долина са привлечени от проекта на съосновател на Paypal Питър Тийл за изграждане на супер луксозни подземни бункери – стаи и цели жилища, както съобщи неотдавна Isobel Asher Hamilton.

6. Карибите. Нови милионери през 2018: 2 000; Процент от всички милионери в страната: 3%. Карибските острови отдавна се считат за данъчни убежища за богатите, където милионерите мога да си купуват гражданство в залог на инвестиции минимум за 100 000 долара. Привличат ги и строгите закони за финансовата неприкосновеност, според Latin America Consulting Group.

5. Обединени арабски емирства. Нови милионери през 2018: 2 000; Процент от всички милионери в страната: 2%. ОАЕ са известни с това, че са безопасни, благоприятни за бизнес и една от най-луксозните дестинации на планетата, според Gulf News. Твърди се, че най-големият град, Дубай, разполага с най-луксозня хотели в света: Burj Al Arab, изграден за 1 млрд. долара, който е „първият в света седемзвезден хотел“ и една нощ струва минимум 1500 долара.

4. Швейцария. Нови милионери през 2018: 3 000; Процент от всички милионери в страната: 1%. Наричана още озис за парите, страната е известна със своята първокласна банкова система и ниските данъчни ставки за чуждестранни корпорации, заради което Швейцария отдавна е данъчен рай за много богатите хора в света. Тя е и една от най-скъпите страни в света, в която има най-скъпите частни училища в света.

3. Канада. Нови милионери през 2018: 4 000; Процент от всички милионери в страната: 1%. Канадският федерален данък върху доходите е по-нисък от този в САЩ, а северната страна предлага програми за богати чужденци, за да получат гражданство в замяна на инвестиции в страната, като Имигрантската инвеститорска програма на Квебек, която изисква да се притежават най-малко 1.6 милиона долара и инвестиция минимум 800 000 долара за пет години. Според Ноа Смит от „Блумбърг“, през февруари 2019 г. много богати американци са заплашили, че най-вероятно ще започнат имигрират в Канада, ако демократите спечелят следващите президентски избори и вота за Конгреса и повишат данъците за най-богатите в страната.

2. САЩ. Нови милионери през 2018: 10 000; Процент от всички милионери в страната: около 0%. Една от най-добрите дестинации за милионери и милиардери, благодарение на технологиите, медиите, забавленията и финансовите компании, както и факта, че това е англоговореща страна, според NWW. Освен това, почти всички от най-богатите хора в света говорят английски като първи или втори език.0 Най-популярните дестинации за милионери, които се преместват в САЩ, са Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями и района на залива на Сан Франциско, Силициевата долина.

1. Австралия. Нови милионери през 2018: 12 000; Процент от всички милионери в страната: 3%.  Австралия има ниска престъпност, растяща икономика, топъл климат и никакъв данък върху наследството. Богатите напоследък избират Австралия пред САЩ, заради превъзходното си здравеопазване, според проучването на New World Wealth.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here