НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТУВАНЕ С ВЛАК В СВЕТА

Маршрутът минава през 13 страни, включително Испания, Беларус, Монголия и Тайланд

0
776

От Португалия до Сингапур с влак – приключението вече е възможно. Изминаването на маршрута от 18 755 км ще отнеме 21 дни, изчисли в дискусионния форум Reddit блогърът Марк Смит, създател на уебсайта seat61.com.

На 2 декември беше открита високоскоростна железопътна линия, свързваща Кунмин (Китай) с Виентян, столицата на Лаос. Преди отварянето на тази отсечка пътуващите трябваше да използват автобус, за да продължат на юг. Сега те могат да пътуват с влак между Пекин и Банкок, а след това и до Сингапур.

Публикуваната в Reddit карта на маршрута показва, че пътниците тръгват от Португалия и минават през Испания, Франция, Германия, Полша, Беларус и Русия, преди да стигнат до източноазиатските страни – Монголия, Китай, Лаос, Тайланд, Малайзия и Сингапур, където приключва пътуването.

Според Смит пътуването ще отнема 21 дни, защото пътниците трябва да останат да нощуват на някои спирки по маршрута, например в Лисабон, Мадрид и Париж, а в Москва и Пекин престоят може да е до два дни. Това е, за да се гарантира време за проверка на визи и документи, добавя The Independent.

По-достъпно и по-полезно

Цената на всички билети за пътуването до Сингапур е около 1200 паунда (2700 лева), а допълнителното предимство от избора на влак е по-ниският въглероден отпечатък в сравнение с полет от Португалия до Сингапур.

Например, ако трябва да вземете полет от Лисабон до сингапурското летище Чанги, ще допринесете за 1.67 тона емисии на въглероден диоксид. Изборът на пътуване с влак ще доведе до едва 0.08 тона въглероден диоксид.

Но за да направят пълното пътуване, всички ентусиасти ще трябва да изчакат, защото две от най-дългите отсечки – Париж до Москва и Москва до Пекин, в момента не работят заради пандемията.

Смит, бивш ръководител на гарите Charing Cross и Cannon Street в Лондон, каза пред The Independent: „Преди пандемията да наруши този маршрут, пътуването беше забележително лесно и сравнително достъпно. Аз самият използвах транссибирската магистрала, за да отида от Лондон до Хонконг (чрез експреса Москва – Пекин, който минава два пъти седмично) и от Лондон до Нагасаки (чрез ферибот от Владивосток). Прекрасно пътуване.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here