НАЧАЛОТО НА КРАЯ

0
2248
Пустият площад в Храбрино, в разгара на празненствата на селския събор в неделя.

В неделя, в село Храбрино се проведе традиционния селски събор, който е една от атракциите през годината за жителите и гостите на китното село, сгушено сред ридовете на Родопа планина.

На събор като на събор, имаше си всичко, като за такъв тип мероприятия. Силна музика, гърмяща на километри, димящи скари с кюфтета и кебапчета, но… въпреки това работата не беше както трябва. Имаше нещо, което липсва!

Нямаше ги хората, нямаше я радостната глъч, която оглася всеки селски събор.

Беше някак си мрачно и пусто. Уж събор, а сякаш беше панихида. Ако ги нямаше гърмящите тонколони с маанетата и неистовия вой на зурните, човек наистина щеше да остане с чувството, че е на погребение или помен.

В единият край на пустия селски площад бе разположена маса около, която бяха насядали официалните гости в лицето на кмета Пламен Спасов, секретарката му Ивето, кмета на Храбрино и двама-трима мераклии да се отъркат във властта. На около 7-8 метра от тях се намираше и единствената маса с 5-6 местни жители, които бяха същинските участници в събора.

И толкоз… ако не броим двете бездомни кучета, една бременна котка, с предродилни контракции и една коза, чийто явно подпийнал стопанин твърдеше, че се казва Спаска, но не предостави никакви доказателства за това на екипа ни.

Възрастен жител на селото ни разказа, че преди години съборът в Храбрино е било събитие, очаквано от мало и голямо, в селото. Събира ли са се родове на среща, а членове на фамилиите са прииждали от цялата страна. А днес хората са обезверени и отчаяни от безхаберието на политиците.

А можеше да бъде и другояче, ако кмета на Храбрино си бе направил труда да покани свои колеги от останалите села в общината. Да покани членовете на общинския съвет, да покани в празничната програма да участват самодейни състави от читалищата в Марково, Цалапица и др.

Да се направи план за организация за събитието, но не само с мисълта как да се докара на кмета на общината, а с мисъл за хората, които явно не искат да участват в подобни пародийни опити да се превърнат народни празненства в партийни мероприятия.

Всъщност събора в Храбрино е симптоматичен пример за края на едно управление, което няма да бъде запомнено с нищо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here