МНОЗИНСТВОТО ОТКАЗА ЕДНОКРАТНИ ПОМОЩИ ЗА ВТОРО И ТРЕТО ДЕТЕ

0
1928

Без сериозни аргументи, но с обвинения и лични нападки, мнозинството отхвърли идеята на БСП за промени в Закона за семейните помощи за деца. След повече от два часа дебати, текстовете, предложени от левицата, бяха отхвърлени, като по-голямата част от мнозинството гласуваха с „въздържал се“. 18 депутатите бяха против, 76 се въздържаха, 76 бяха „за“.

От левицата настояваха за предоставяне на еднократна помощ за всяко второ и трето дете, която да бъде в размер на 10 минимални работни заплати и да се дава само на родители, осигурявали се за период от две години преди раждането.

От БСП настояват също помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и освен първокласниците, да обхване и децата до четвърти клас. За учебната 2018/2019 година тази еднократна помощ е 250 лева Допълнителните средства, необходими за тези мерки, биха възлизали на около 90 млн. лева.

Опозицията мотивира предложенията си с бедността и социалното разслоение на българското общество и се позова на статистика, според която в риск от бедност или социално изключване живеят 510 000 деца.

От ГЕРБ предпочетоха да не говорят за проблемите с бедността, а да наблегнат на редовните антикомунистически лозунги от трибуната. В България нямало млади хора заради БКП, обясни Спас Гърневски. Социалните помощи не решават демографските проблеми, бе тезата на Светлана Ангелова от ГЕРБ. „Обединени патриоти“ не намериха друг аргумент срещу идеите на БСП, освен този, че идват от опозицията. Според Валери Симеонов законопроектът не бил изпипан, а според Павел Шопов промените в закона били „плахи и нерешителни“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here