МИСТЕРИЯТА НА ПРИЗРАЧНИТЕ КОРАБИ

Тези кораби-призраци не са дом на моряци-фантоми, но те или екипажът им изчезват мистериозно, сякаш потъват в нищото. Те остават загадка и след десетилетия, запазвайки своята тайна завинаги.

0
1337

1. Мери Селесте

На 7 ноември 1872 г. капитан, съпругата му и 2-годишната им дъщеря, както и седем души екипаж потеглят от Ню Йорк към Италия на борда на платноходния кораб Мери Селесте. Месец по-късно те трябва да пристигнат, но междувременно британски кораб забелязва Мери Селесте да се носи из Атлантическия океан.

Екипажът не открива никого на борда, но констатира, че там има хранителни запаси за година напред. Открити са и личните принадлежности на екипажа на Мери Селесте, включително и ценности. Липсват само техните собственици и спасителната лодка.

Макар в кораба да е имало вода, той е бил в добро техническо състояние. Една от теориите е, че капитанът на кораба не е преценил добре състоянието на плавателното средство и е наредил да го напуснат със спасителна лодка. Какво се е случило обаче с тях така и не става ясно. Има и предположения, че екипажът е станал жертва на пирати, но и това не е доказано.

2. Jian Seng

Някои кораби са толкова загадъчни, че дори не се знае откъде са дошли и на кого принадлежат. Такъв е случаят с мистериозния  80-метров кораб за танкери, открит през 2006 г. в залива на Карпентария, от австралийски самолет Coastwatch. Корабът е открит със скъсано въже за теглене и никакви други следи.

Името Jian Seng е отпечатано отстрани на кораба, но за самия него няма никакви данни, както и сигнали за бедствие. Предполага се, че е доставял храна и гориво на риболовните кораби, но не е ясно къде е неговият екипаж.

3. Карол А. Диринг

Товарният кораб и неговият 10-членен екипаж успешно стигат до Рио Де Жанейро през 1920 г., въпреки че сменят своя капитан поради здравословни причини. Знае се, че капитанът на кораба не одобрявал екипажа и не им се доверявал.

Новият капитан също нямал високо мнение за хората си, но трябвало да се върнат обратно. Корабът спрял за почивка в Барбадос, където екипажът пиянствал в продължение на няколко дни. Капитанът и първия помощник се скарали, но отплавали заедно. Дни след това буря връхлетяла кораба и той бил забелязан от пазач на фара, на които съобщили, че са загубили котвата си. Капитанът обаче не се виждал никъде.

По-късно корабът е открит безлюден от брегова охрана. Храната била сервирана и изоставена непокътната. Личните вещи на екипажа обаче липсвали, заедно със спасителните лодки. Предполага се, че става въпрос за отвличане от пирати или за бунт, но така и не са открити доказателства нито за едното, нито за другото.

4. High Aim No.6

Риболовната лодка напуска Тайван на Хелоуин през 2002 г., а през януари 2003 г. е открита безлюдна от австралийски флот. Основният резервоар бил празен, но спомагателните резервоари били пълни и недокоснати. На борда е открито голямо количество риба, но нито следа от екипажа.

По-късно е арестуван индонезийски рибар, който призна, че екипажът е работил с пирати и искал да убие капитана на кораба. Причините за това обаче остават загадка.

5. Яхтата “Нина”

Яхтата и 6-членният екипажът изчезват безследно през 2013 година и до днес няма информация какво се е случило с тях. Яхтата отплава от Нова Зеландия към Сидни, но попада в буря, за която капитанът успява да информира по телефона си, че е преодоляна. След това обаче замлъква, както и телефоните на останалите хора от екипажа.

Близките на изчезналите се надявали те все пак да се свържат с тях, но когато това не се случило, алармирали властите. Яхтата обаче не е намерена. Съдбата на шестимата души остава неясна. По-късно са заснети сателитни снимки на яхта, която много прилича на “Нина”, но нищо повече не е открито.

6. MV Joyita

Търговският кораб тръгва на двудневно плаване в южната част на Тихия океан през 1955 г., но никога не стига до дестинацията си. На борда пътували 25 души. Усилията на спасителния екип се оказват напразни. Не са открити никакви следи от екипажа. Месец по-късно е забелязан частично потъналия кораб, но хората остават в неизвестност.

През годините се разпространяват различни версии – от съветски подводници, отвлекли екипажа, до японски рибари, убили всички на борда. През 2002 г. близки на изчезналите все още разследваха случая. Има предположение, че е  корозирала тръба и наводнила кораба, принуждавайки екипажа му да го напусне. Какво обаче евентуално се е случило с тях, остава загадка.

7. Яхтата на Манфред Фриц Байорат

Когато филипинските рибари се качват на борда на изоставена яхта през 2016 г. те нямат представа какъв ужас ще видят там. Гледката на мумифицираното тяло на опитния моряк Манфред Фриц Байорат ги разтърсва из основи. Не са открити следи от насилие. Смята се, че топлият солен въздух е мумифицирал тялото.

За последно  Манфред Фриц Байорат е бил видян през 2009 г., но негов приятел твърди, че са контактували във Фейсбук през 2015 г. Аутопсията показа, че фаталният край е настъпил заради сърдечен удар.

8. Kaz II – “призрачната яхта”

През април 2007 г. двама братя и техен приятел тръгват на двумесечно плаване с яхта из Австралия. Три дни по-късно обаче яхтата е открита край Големия бариерен рифт без следа от 3-членния й екипаж. На борда са намерени полупразна чаша с кафе, отворен вестник и разхвърляни по пода ножове.

Предполага се, че единият моряк е паднал зад борда и другите двама са се опитали да го спасят, но са загубили живота си. Но това е само една от многото теории без доказателства. Съдбата им остава неизвестна и загубена в историята.

Заради загадъчните обстоятелства около екипажа и плавателното средство, “призрачната яхта” се сравнява с Мери Селесте. И в двата случая има много загадки и въпроси, които остават без отговори и до днес.

Морето пази много истории и крие много загадки. Над 3 милиона потънали кораби гният на  морското дъно от хиляди години насам. Някои корабокрушения са документирани и изяснени, но други са забулени в мистерия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here