ЛИПОВ ЧАЙ- ЕЛИКСИР ПРОТИВ ГРИП И ПРОСТУДА

Липата съдържа ароматно масло, флавоноиди, дъбилни вещества и захар.

0
252

Открай време е известно, че липата причинява изпотяване и това помага при лечението на простудни заболявания. Чаят мобилизира защитните сили на организма, а това помага по-бързо да се преодолеят високите температури и да се излекуват простудните заболявания.

Липата съдържа ароматно масло, флавоноиди, дъбилни вещества и захар. Има и други компоненти, но основна роля в целебното приложение на растението имат флавоноидите и липовото масло.

Особено благотворно липовият чай се отразява на децата. Това не са само наблюдения, а експериментално доказана теза.

Така в една от детските клиники на Чикаго е бил направен експеримент, при който се прилагали алтернативни варианти за лечение на простуди: с антибиотици, със сулфамидни препарати и с комбинация от аспирин и липов чай. Най-бързо и без усложнения прекарвали болестта онези деца, които трябвало да пият липов чай.

Липовият чай е и мощно профилактично средство. Ако усетите, че сте се преохладили, че се прибирате от студа с мокри крака или започва да ви втриса– топъл липов чай ще ви се отрази добре. Две чаши, които ще изпиете с интервал от 3-4 часа, ще ви помогнат болестта да се размине.

Липовият чай ухае приятно и създава особен уют в помещението, където сме го запарили. Ето как да си го направим: 2 чаени лъжички липов цвят се заливат с четвърт чаша вряща вода. Изчакваме 10 минути, изцеждаме и пием горещ.

Листата на липата също намират приложение в народната медицина. Понякога се използва листна запарка срещу стомашни болки. Кората на дървото съдържа слизести съставки, които също подпомагат лечението на болен стомах.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here