ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЗДРАВЕЦА

Как да се лекуваме с билката здравец – открийте лечебната сила на здравеца и се научете как да правите чай от здравец, настойки от масло от здравец или компрес от здравец.

0
139

Здравецът е не само красиво градинско растение, но е полезно и със своите лечебни свойства. Билката е много лесна за отглеждане, родом от Южна Африка, и произвежда етерични масла в малки жлези около листата и цветовете. Маслото от здравец може да се събира, когато растението започне да цъфти и може да се приема 2 или 3 пъти годишно.

Маслото от здравец е добро кръвоспиращо средство. Също така може да се разрежда с вода и да се използва локално за почистване на лицето или във вана. Има страхотни антисептични свойства и се смята, че помага за възстановяването на баланса на сухата или мазна кожа и коса.

Можете също така да направите чай с листа и цветове или маслена инфузия. Здравецът се счита за безопасен за повечето хора (хората с автоимунно заболяване и бременните жени трябва да го избягват) и може да се използва като подправка в готвенето.

В допълнение към стягащите си качества, здравецът има и успокояващи качества и е полезен за облекчаване на симптомите на тревожност, както и на ПМС и симптомите на менопаузата. Здравецът е известен с това, че помага за заздравяване на синини, порязвания и ожулвания, екзема, слънчеви изгаряния, гъбички по ноктите, както и при безсъние и разширени вени.

Смята се също, че е чудесен природен репелент срещу насекоми.

Как да си направим чай или извлек от здравец

Как да си направим чай или извлек от здравец

От билката здравец се използват листата, цветовете и корените му. Листата обикновено се берат по време на цъфтеж. Можете да си направите чай от сушени или пресни листа от здравец:

  • Със сухи листа – използвайте 2 чаени лъжички и залейте листата с 1 чаша вряща вода. Оставете да се запари за 5 минути. Прецедете листата и изпийте.
  • С пресни листа – сложете 1/4 чаша и залейте листата с 1 чаша вряща вода. Оставете да се запари за 5 минути. Прецедете листата и изпийте.

С помощта на чай от здравец можете спокойно да постигнете добро понижаване на кръвното налягане (най-вече с извлек от корена на здравеца). Можете да дъвчете и листата от здравец за 1-2 минути, но не повече. За кръвното може да ползвате и масло от здравец. Просто трябва да капнете 4-5 капки върху салфетка или памучен тампон и да вдишвате дълбоко в продължение на няколко минути. След това внимателно масажирайте слепоочията и шията с капка масло. Листата, освен при хипертония, се използват и за понижаване нивото на кръвната захар.

За да направите извлек от здравец – заливате две чаени лъжици наситнена билка с 500 мл студена вода и оставяте да кисне за около 8 часа. Прецеждате и приемате получената течност в доза по 1 кафена чашка, 3 пъти на ден, преди хранене.

Готовият извлек от коренището на здравеца действа кръвоспиращо, противовъзпалително. Подходящо е за лечение при кървене на венците и кожни заболявания. Външно, водния извлек се изпозлват предимно при дермопатии, гнойни възпаления на кожата и при кръвотечение от носа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here