КУКЕРИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ОЧАКВАТ В МАРКОВО

По стародавна традиция ще гонят зимата и посрещат пролетта

0
3368
Кукерите в Марков през 2018-та година Снимка: Н.Узунов

В неделя, 17 март 2019 г., в с. Марково ще се състои традиционния общоселски празник, свързан с обичаят Кукерство. А кметството на селото заедно с читалище „Ал. Константинов – 1907“ са организатори на събитието.

Ежегодният пролетен кукерски карнавал в Марково символизира изгонването на злите сили, отминаването на зимата и настъпването на топлите и плодородни дни.

Според организаторите на празника ще присъстват групи от селата Столетово, Каравелово, Домлян, Първенец, Храбрино, Извори и др.

Пламен Кабаков – кмет на с. Марково

Кметът Пламен Кабаков кани всички жители на селото, на община „Родопи“, както и тези от цялата страна, да присъстват и да се веселят, макар че все още не е ясно дали танцовият състав „Лудория“, към читалището в Марково, ще се престраши да участва, след като преди седмица стана обект на данъчна проверка, която взриви социалните мрежи.

Благодарение на сайта за гражданска журналистика Родопи-инфо, който пръв отрази създалата се ситуация, цяла България стана съпричастна с проблема на танцьорите от състава.

Заради това, че проблема бе осветлен и изнесен в публичното пространство се наложи лично министърът на финансите Владислав Горанов да смъмри подчинените си от НАП, като каза, че „в случая малко са се престарали“ и да успокои общественото недоволство заявявайки, че „до наказания няма да се стигне поради прекалено малкия размер на констатираното „нарушение““.

Ето и програмата:

От 11,30 до 12,30 часа – кукерско дефиле и парад на групи от няколко населени места в страната.

От 13,00 часа – детски конкурс за най-оригинален карнавален костюм и маска.

от 14,00 часа – общо веселие с изпълненията на формация „Паскалев“ – Пловдив.

Ако тази статията Ви харесва, подкрепете ни във Facebook и я споделете с приятели!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here