КАК ДА СЪХРАНИМ ЦВЕКЛОТО ЗА ЗИМАТА?

Цвеклото е изключително полезен за нашето здраве, като в 100 грама сурово червено цвекло се съдържат 88% вода, 10% въглехидрати и 2% протеини, а енергийната стойност за 100 грама е 43 калории. Съдържа в по-голямо количество фолиева киселина (витамин В9) и манган.

0
232

Цвеклото е доста издръжлив кореноплоден зеленчук и може да стои в земята без да го изкопаваме, докато температурите започнат да клонят към нулата. Все пак е добре към края на Октомври или началото на Ноември да го извадим от земята и да го съхраним по най-добрия начин. Отрязваме му листата и го оставяме няколко дни под някакъв навес, далеч от пряка слънчева светлина. Така почвата около цвеклото ще позасъхне и ще опада.

Единият начин да съхраним и запазим цвеклото за по-дълъг период от време е като го закопаем в предварително подготвен ров. Това може да бъде направено в градината, а още по-добре ще бъде в парника. След като сме изкопали нашия ров, подреждаме всички глави цвекло вътре, като ги редим с отрязаните листа нагоре. Насипваме върху тях 15-20 см пръст и приключваме, ако използваме парника.

Ако ще ги закопаваме в градината, тогава над слоя покривна пръст трябва да сложим по-дебел слой слама, а може да използваме и изсъхналите растения на боба. По този начин може да съхраняваме червеното цвекло до март-април, а освен това цвеклото ще запази всичките си вкусови качества.

Друг подходящ метод за съхранение е да сложим цвеклото в мазето, като засипваме цялото количество цвекло с влажен пясък. Можем да подредим цвеклото на пирамида. Най-отдолу и най-отгоре трябва да има поне 5-6 см слой от пясъка.

Как се замразява цвекло

Как да замразим цвекло във фризера
Как да замразим цвекло във фризера

Замразяването е също подходящ метод за по-дълготрайното съхранение на цвекло. Можем да замразим сурово цвекло, а можем да замразим и варено цвекло. В замразена форма може да се съхранява до 8 месеца, което значи че ще имаме цвекло до Май или Юни.

При положение, че ще замразим прясно цвекло, стъпките са следните:

Измиваме и обелваме кората на цвеклото. Отново измиваме с вода обеленото цвекло. Нарязваме го на кубчета, ленти или филийки. А можем и да го настържем на рендето и да го сложим в подходящи пликове за фризер. Слагаме нарязаните парчета в кутии за съхранение или пликове и ги подреждаме във фризера.

Как да замразим варено цвекло

Измиваме главите цвекло, но не ги белим. Поставяме ги в тенджера и доливаме студена вода. Слагаме на котлона и добавяме малко оцет, за да не се загуби цвета на цвеклото. Когато водата кипне, намаляваме силата на котлона до степен на къкрене. След като цвеклото се свари (когато поомекне), веднага потапяме главите в ледено студена вода, а след това обелваме кората.

Вместо ледена вода, можем да поставим свареното цвекло в хладилник, докато се охлади напълно. Така зеленчука ще придобие същия червен цвят. Нарязваме на кубчета или на шайби и пълним подходящи пликове за фризер или кутии за съхранение. Слагаме готовите пликове или кутии във фризера.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here