КАБИНЕТЪТ ИСКА УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, ЖЕРТВИТЕ ВЕЧЕ СА 9

Борисов с емоционално обръщение към нацията от Фейсбук

0
2020

Кабинетът иска извънредното положение заради коронавируса да е до 13 май, а не до 13 април. Жертвите на заразата в България вече са 9, след като мъж на 57 години почина в болницата в Кюстендил. Насроченото за днес в парламентарната бюджетна комисия обсъждане на актуализацията на бюджета се отлага за неопределено време, след като късно снощи председателят на Народното събрание съобщи за първи болен депутат.

Във връзка с всичко това Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение заради коронавируса до 13 май. С решение на парламента към момента то е от 13 март до 13 април. „Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна“, се казва в мотивите.

Броят на заразените вече е 422

Потвърдените случай на заразени с коронавирус в страната към 17 часа днес са 422, сочат данните на Националния оперативен щаб. В сравнение с вчера по същото време те са с 23 повече. Новите лабораторно доказани случаи от сутринта до следобед са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград.

207 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури.

Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители – 20 души.

Броят на починалите от заразата вече е девет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20 души.

Борисов с емоционално обръщение към нацията от Фейсбук

Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Това написа министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук след като Министерският съвет обяви, че ще поиска Народното събрание да удължи с месец извънредното положение в страната. Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят, добави Борисов.

„Натискът върху българската система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация. Не може и не трябва да допускаме усилията, които всички българи положиха, да останат незавършени“, припомни премиерът мотивите за удължаването на ограничителния режим.

„Колкото и да е тежък моментът, съм сигурен, че българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина. Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния ни начин на живот. Впечатлен съм от героизма на всички лекари, сестри, санитари, медицински работници, полицаи, доброволци и всички други, които са на първа линия. Гордея се с всеки един български гражданин. Благодаря Ви за усилието, заедно можем повече!, написа министър-председателят.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here