ИДВА МНОГО ГОРЕЩО ЛЯТО, СПОРЕД СВЕТОВНИТЕ МЕТЕОСЛУЖБИ

0
2182

Британската метеослужба УК МЕТ публикува сезонните си прогнози за предстоящите пролет и лято. Според тях, с голяма вероятност предстоящото лято на 2019-та година, за района на Югоизточна Европа и нашата страна ще бъде с температури над обичайните.

Докато в прогнозите за валежите ясен сигнал на практика липсва, т.е вероятността за наднормени, поднормени или нормални валежи е приблизително еднаква.

За разлика от тях, прогнозираните от авторитетната метеослужба вероятности за горещо лято превишават няколко пъти до цял порядък тези за хладен летен сезон.

За нашата страна вероятността за твърде хладно лято практически отсъства, тя е под 5 на сто. В същото време, възможността лятото да бъде с температури много над обичайните е оценена на около и над 50 на сто, а за части от Черноморието, цялата Дунавска равнина и някои централни и южни райони, тази вероятност е дори в рамките над 60 до 100 процента. По този начин, вероятността за много горещо лято е над един порядък – повече.

Какво предвиждат другите метеоцентрали?

Прогнозата на американската НОАА и на още десетина дългосрочни модела на канадските и американски институции, издаващи подобни прогнози, са също, в голямото си мнозинство, за наднормено лято, като предвижданите аномалии спрямо класическия 30-годишен период са от около 1 до 3-4 градуса средно за сезона. Прогнозата на Пекински климатичен център (BCC) в Китайс, също предвижда сезонна аномалия за нашата част на континента от около 2 градуса.

Ако тази статията Ви харесва, подкрепете ни във Facebook и я споделете с приятели!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here