ХАРАН- МАЛКО ГРАДЧЕ ОТ ОРИЕНТАЛСКА ПРИКАЗКА

Той е едно от малкото селища, които са запазили библейското си име.

0
732

Харан е градче, намиращо се близо до Шанлъ Урфа в източна Турция.

В миналото обаче Харан е бил оживен град.

Той е едно от малкото селища, които са запазили библейското си име.

Асирийците наричали този град „Харану“, което може да означава „път“ или „път на кервани“, от което разбираме, че Харан бил разположен край важни търговски пътища, свързващи големи градове. Според надписите открити при разкопки в Харан, майката на вавилонския цар Набонид била върховна жрица в храма на Син, богът на луната, почитан в Харан. Твърди се, че Набонид възстановил този храм. През годините след това Харан бил свидетел на възхода и падението на различни империи.

Топографията му го е превърнала във важен културен и научен център. 
Днес, едно от трите важни течения във философията се нарича „Харанска школа”. 
Университетът в Харан, който е един от най-древните в света, е бил прочут в древността като огнище на знания. Тук са се намирали най-прочутите математици и медици на древността. Тук е работил Сабит бин Курра, който през 800-та година превежда на арабски език трудовете на гръцките философи, тук е водел научната си дейност  и математикът Баттани, познат в Европа като Албатаний, който е изчислил разстоянието от Земята до Луната.
Днес най-привлекателните в Харан обекти са Домовете на Харан. Тези традиционни домове са построени под покриви от наредени един до друг конични куполи. Домовете на Харан са постави под защитата на държавата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here