ДНЕС Е ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

0
1806

Днес – 6 август, Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне.

Според народните вярвания, небето се отваря и откликва на съкровените стремежи на хората. На този ден природата, се преобразява и се обръща към зимата.

Преображение Господне отбелязва едно от знаменателните събития от земния път на Спасителя – явяването му в небесната слава пред неговите ученици Петър, Йоан и Яков. Иисус Христос често беседвал с учениците си за своите страдания. Той казвал, че ще бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците, ще бъде и на третия ден ще възкръсне. Сърцата на учениците се изпълвали със скръб от думите му.

За да утвърди вярата им, Христос се показал на трима от апостолите в небесна слава. Като взел със себе си Петър, Яков и Йоан, той се изкачил с тях на Таворската планина близо до Галилея. Отдалечил се малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен – лицето му било променено и светело като слънце, а дрехите му станали бели като сняг. Изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте! (Матей 17:5)
Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: „Станете, не бойте се!“ (Матей 17:7)

Като станали, те видели само Иисус Христос в обикновения негов вид. Те слезли от планината, а той им забранил да говорят за това, което видели, докато Синът Човечески не възкръсне от мъртвите.

Учениците чули гласа на самия Бог, а двамата пророци Мойсей и Илия, засвидетелствали със своето явяване, че Иисус е действително оня, за когото са предсказвали пророците.

Това събитие имало за цел да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да ги укрепи във вярата.

Преображение носи божествена промяна, надежда и възраждане на духа.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПРАВОСЛАВНИ БРАТЯ И СЕСТРИ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here