ЦЪРКВАТА ПОЧИТА УСПЕНИЕ НА СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ

Светецът е обявен за небесен покровител на българския народ

0
1774
Св. Иван Рилски - небесен покровител на българският народ

Българската православна църква почита днес Успение – заспиване, на Свети Иван (Йоан) Рилски. Той обявен за небесен покровител на българския народ. По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на светеца, който е основал църковната обител, съобщава бТВ.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и на сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България.

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места. Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва.

Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител. Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран.

През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години.

След освобождението на България от византийско робство цар Асен Първи ги пренася през 1195 година в столицата Търново.

Свети Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и на целия Балкански полуостров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here