БОГАТСТВОТО НА МИЛИАРДЕРИТЕ ПАДА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ

0
745

Според доклада на UBS и PwC най-богатите хора в света малко са обеднели, тъй като геополитическите сътресения и променливите пазари на акции са намалили богатството на милиардери за първи път от десетилетие.

Богатството на милиардерите се е понижило с 388 милиарда долара в световен мащаб до 8,539 трилиона долара, констатира докладът на UBS/PwC за милиардерите с особено рязък спад в широк Китай – вторият по големина дом за милиардери след САЩ – и в Азиатско-Тихоокеанския регион, като цяло.

Частните банки, включително най-големият в света мениджър на богатство UBS, усетиха последиците от търговското напрежение между САЩ и Китай и глобалната политическа несигурност, тъй като клиентите миналата година са се отклонили от търговията и са се ориентирали към дълга с цел натрупването на повече пари.

„Богатството на милиардерите пада през 2018 г. за първи път от 2008 г. заради геополитиката“, казва в доклада, публикуван в петък, ръководителят на UBSза клиенти с ултрависоко нетно състояние Йозеф Щадлер.

Нетната стойност на най-богатите в Китай спада с 12,8% в доларово изражение на фона на спадовете на фондовите пазари и по-слабата местна валута и след като растежът на втората по големина икономика в света се забави до най-ниското си ниво от почти три десетилетия през 2018 г.

Въпреки спада, Китай продължава да произвежда нов милиардер на всеки 2-2,5 дни, каза Щадлер.

В световен мащаб броят на милиардерите пада навсякъде, освен в Америка, където технологичните предприемачи продължават да увеличават редиците на най-богатите в Съединените щати.

„Този доклад показва устойчивостта на американската икономика“, където в края на 2018 г. имаше 749-ма милиардери, заяви Джон Матюс, ръководител на частното управление на богатството на UBS в Съединените щати.

Сега има около 2 101 милиардера в световен мащаб – 589 индивида (или 38,9%) повече от преди пет години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here