БОГАТИТЕ БЪЛГАРИ ВЗИМАТ 7 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ БЕДНИТЕ

Hepaвeнcтвoтo в Бългapия e нaй-виcoĸo в EC и пpoдължaвa дa ce yвeличaвa

0
2294

Всеки месец най-богатите българи прибират в джоба си 7 пъти повече пари, отколкото най-бедните нашенци, сочат данни на Евростат. Това изстрелва държавата ни на челното място сред страните в ЕС по социално неравенство. Освен това създава и предпоставки за изчезване или значително свиване на средната класа, която е двигателят на икономиката, съобщава Марица.бг.

Само 8 години по-рано разликата в доходите на богатите и бедните българи е била малко над 5 пъти. От 2009 г. насам се наблюдава непрекъснат ръст на разликата. Тогава страната ни е имала най-добро съотношение на най-бедните спрямо най-богатите в сравнение със съседките ни Румъния и Северна Македония.

Тенденцията се обръща и вече България е лидер в негативната класация.

За сравнение, Северна Македония регистрира спад от 10,2 пъти през 2012 г. до 6,5 пъти през 2018 г., което е по-ниска стойност дори и от тази на Румъния. Намалението на неравенствата в Северна Македония е най-голямото в цяла Европа. Толкова рязък спад в съотношенията не е регистрирала нито една икономика преди това.

Освен българи и румънци, в челната тройка на класацията се нареждат и латвийците. Същевременно нивото на неравенствата в Словения и Чехия е в пъти по-малко. Там доходите на най-богатите са три пъти по-високи от тези на бедните.

Размерът на минималната заплата в страните членки на съюза варира от 286 евро в България до 2071 евро в Люксембург. Освен в България тя е под 500 евро и в Латвия, Румъния и Унгария. Минималното възнаграждение е над хилядарка пък в Испания, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Ирландия.

Евростат прогнозира, че България в следващите 20 години ще намалее с 1 милион души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here