АВГУСТ – НАЙ-КЪРВАВИЯТ МЕСЕЦ НА ПЪТЯ! ЗАПОЧНА С 8 ЖЕРТВИ

Традиционно юли и август са месеците с най-много загинали в катастрофи в Европа

0
2312

Осем души загинаха, а близо 110 бяха ранени при тежки катастрофи само от 1 август до 4 август по пътищата на България. А статистиката е повече от стряскаща – през иначе приятния и отпускарски август, от близо 3 десетилетия насам, на пътя загиват средно по близо 100 души, пише вестник „Труд“ в свой анализ.

Статистиката на КАТ по месеци от 1990 г. насам категорично сочи, че пикът на жертвите е в трите месеци от лятото плюс септември. През това време на годината времето е топло,  пътищата по-често са сухи, светлата част на деня е дълга, а хората пътуват през отпуските си. Въпреки благоприятните условия обаче, тогава стават и най-много катастрофи.

Според статистиката два дни от седмицата са най-опасни за шофиране – събота и неделя. А часовете в тях са от 16 до 19 ч, сочат анализите на КАТ.

Така например, през миналата 2018 г. по пътищата в страната в събота и неделя са загинали 229 от всички 611 жертви, което прави над 37% от всички загинали при катастрофи. Почти същото показва и статистиката за 2017 г.

Друг факт е, че 74% от жертвите на катастрофи са по пътищата от първи, втори и трети клас, където има насрещно движение и най-често стават челни удари. Според статистиката в Европа само 10% жертвите на пътя са при инциденти на магистрали.

У нас за 2018 г. загиналите на магистрали са 14,61% от всички убити, а за 2017 г. – 12,86%.

През летните месеци в катастрофите у нас нерядко участват и коли с чужденци. Всяка година по това време по пътищата в страната има много гастарбайтери от Турция, които пътуват със семействата си от страни от Западна Европа към родината си. Заради дългия път и сравнително кратката отпуска, някои шофьори карат по 2-3 денонощия почти без почивка, заспиват зад волана, изпреварват рисково и не спазват ограниченията на скоростта.

Освен турските граждани, в последните години и много румънски туристи прекосяват страната ни през лятото на път за Гърция, или в най-добрия случай – за родните курорти по Северното Черноморие. Фаталните инциденти с коли на северните ни съседи по нашите пътища също зачествяват в последните години.

И все пак, статистиката сочи, че не само в България лятото е по-опасно за шофьорите от лошото време през зимата. Традиционно юли и август са месеците с най-много загинали в катастрофи в Европа, като причината в повечето случаи е шофиране с висока скорост.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here