АГИТАЦИЯТА С ДЖИПКАТА МОЖЕ ДА ДОКАРА 15 000 ЛВ. ГЛОБА НА БОЙКО БОРИСОВ

Премиерът е нарушител, ако е ползвал безплатно държавен ресурс и поста си за реклама на ГЕРБ, смята ЦИК

0
3519

Премиерът Бойко Борисов е нарушил Изборния кодекс и може да бъде глобен за непозволена агитация преди местния вот. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия, която се произнесе по сигнал, подаден от левицата, съобщава в свой анализ вестник СЕГА.

Повод за жалбата е поредната обиколка със служебната джипка – този път в района на Велико Търново, по време на която Борисов вози на задната седалка Даниел Панов – досегашен кмет на града и кандидат за нов мандат. Премиерът излъчваше на живо във Фейсбук пътуването, по време на което „небрежно“ си бъбреше с Панов за управленските успехи на ГЕРБ – в местен и в национален мащаб.

Преди дни Общинската избирателна комисия (ОИК) в Търново реши, че „събеседването“ с кандидата за кмет от ГЕРБ не нарушава правилата за предизборна агитация, тъй като било излъчено по социалната мрежа, а тя не била медия по смисъла на Изборния кодекс.

Но в жалбата до ЦИК се посочва, че въпросният кодекс забранява безплатно ползване на административен ресурс, както и на държавен транспорт в предизборната кампания. Изтъква се също, че видеото с разговор е било качено във Фейсбук, но след това много медии го тиражираха или преразказаха.

В своето решение ЦИК изненадващо се съгласява с тези доводи и връща случая на ОИК, като настоява да се провери дали премиерът действително е обикалял града, докато шофира служебния си автомобил, ескортиран от коли на МВР, и дали наистина е обсъждал с кандидата за кмет на ГЕРБ Даниел Панов плановете му за следващия мандат и постиженията му като градоначалник досега.

„Не е отчетен и несъмненият факт, видно от приложените доказателства към жалбата, че освен в личната фейсбук страница на премиера въпросният тур из града е отразен на интернет страниците на други медии„, пише още в решението на ЦИК.

Бойко Борисов прилагаше същия похват и по време на кампанията за евровота през май, когато неуморно обхождаше държавата със служебния джип, за да слави постиженията на ГЕРБ.

Според ЦИК

приложените доказателства по жалбата показват безспорно, че пътуването в Търновско е предизборна агитация

в полза на кандидата на ГЕРБ.

Комисията загатва и за друго нарушение – във видеоматериала от Търновско са използвани и деца (ученици) и затова ЦИК смята, че Държавната агенция за закрила на детето трябва да провери дали няма конфликт със Закона за закрила на детето.

В крайна сметка ЦИК приема, че ОИК–Велико Търново трябва да преразгледа решението си, като се съобрази с указанията. Прави впечатление, че решението на централната комисия не е взето единодушно  – подкрепено е от по-малко от 2/3 от присъстващите членове. То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в тридневен срок, който изтича във вторник.

Ако ВАС потвърди нарушението, премиерът може да бъде глобен с 3000 до 15 000 лева за безплатно ползване на обществени ресурси за изборни цели.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева съобщи, че досега в комисията са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби, свързани с местните избори. 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here