АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ОТМЕНИ АКТА ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА КАРИЕРИТЕ НАД БЕЛАЩИЦА

0
365

Министерство на енергетиката ще обжалва решението на Административен съд –Пловдив, с което бе  отменен акта за спиране на дейността на кариерата на „Европейски пътища“ АД над Белащица.

Това съобщи областният управител Дани Каназирева след проведен разговор с ресорния министър Теменужка Петкова.

Тя припомни, че по искане на Областна управа тече проектиране на санитарно-охранителни зони около водоизточниците на Белащица. Налице е опасността от свлачищни процеси и риск да се загубят изворите, а замърсяване на околната среда води до влошаване на условията на живот и здравето на населението в селата от Родопската  яка и част от град Пловдив.

„Това са изключително важни причини да не се допусне възобновяване работата на кариерите, както и удължаване на концесионните договори. Договорът на  другия концесионер -„Холсим“ изтече, там също продължават съдебни процедури,” допълни Каназирева.

По думите й концесионния договор на „Европейски пътища“ изтича февруари 2022 година. Към момента няма данни този концесионер да е входирал инвестиционно намерение за удължаване на срока.

Тя отново подчерта, че е получила уверението на енергийния министър, че общественият интерес ще бъде защитен и този път, както и че  са предприети всички правни действия за това.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here