200 ЕВРО ЗА КИЛОГРАМ КАФЕ СЪС СЛЮНКА ОТ ПРИЛЕП

0
1016

В богатата на вулканични почви провинция Итаси, в Централен Мадагаскар, расте рядък ароматен сорт кафе, любим и на хората, и на прилепите. А хората го харесват още повече, ако кафето е изплюто от прилепи.

Слюнката на прилепите придава на кафените зърна уникален мек вкус, твърдят почитателите на ободряващата напитка. Това повишава търсенето на кафето от сорта бърбън и цената му достига близо 220 евро за килограм.

Производителите от цял свят се насочват към отглеждането на висококачествени и редки сортове, включително с животинска добавка, за да увеличат приходите си на фона на спада в световното производство на кафе, което понижи и цените.

Мадагаскар е известен с производството основно на нискокачествени сортове робуста за разтворими кафета.

Сега обаче все повече фермери се насочват към отглеждането на висококачествени и скъпи сортове арабика. Когато дивите прилепи дъвчат кафето, се получава реакция между слюнката им и въздуха и това придава уникалния вкус, обясняват потребители.

„Много е специално. След две минути ще забравите вкуса на нормалното кафе, но вкусът на това кафе остава в устата ви дълго време“, казва Роналд Ван дер Ваекен, местен хотелиер.

Сортът „Бърбън“ в Мадагаскар се продава по 200 евро за килограм, което е над 50 пъти повече от цената на обикновеното кафе. А слюнката от прилеп покачва цената още.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here