6 МИЛИАРДЕРИ, КОИТО СА ЗАПОЧНАЛИ ОТ НУЛАТА

0
2960

Много богаташи са наследили състоянието си от своите родители, но има и немалко вдъхновяващи истории на хора, които не са имали нищо, а са постигнали всичко. Макар да се сблъсквали с трудности и провали, техните амбиция и решителност са им помогнали да се превърнат в някои от най-заможните личности в света. Представяме ви шест такива истории.

Амансио Ортега. Състояние: 66,4 млрд. долара

Испанецът е имал много бедно детство. Започва като доставчик в текстилна фирма, а днес е собственик на модната империя Inditex, на която е марката Zara. Ортега и до днес не се е отказал от скромния си начин на живот, въпреки че е сред най-богатите хора в света. Той няма офис, работи сред служителите си, не носи вратовръзка и не обича да се появява на светски събития.

Ли Кашян. Състояние: 32,8 млрд. долара

Един от най-заможните азиатци всъщност също има трудно детство. Баща му умира от туберкулозата, което кара 12-годишния Ли да напусне училище и да започне работа. Той работи в компания за часовници, а по-късно прави своя фабрика за пластмаса. Днес дава работа на 290 000 души.

Хауърд Шулц. Състояние: 3,7 млрд. долара

За човек, който е израснал в жилищен комплекс за бедни, да остане психически здрав е подвиг. За Хауърд Шулц обаче небето е границата. Роден в Бруклин, той винаги е бил принуден да направи нещо, което да му помогне да избяга от околния начин на живот.

След като получава стипендия от университета в Северен Мичиган, Шулц започва с малка кафе-сладкарница, наречена Starbucks. Днес това е верига с над 16 000 обекта.

Опра Уинфри. Състояние: 2,5 млрд. долара

Опра Уинфри е от бедно семейство от Мисисипи, но съдбата ѝ се обръща с главата надолу, след като печели стипендия от Държавния университет в Тенеси.

Във времена, когато расовото напрежение расте, Опра се превръща в първия кореспондент на афроамериканския телевизионен канал, само на 19 години. През 1983 г. се премества в Чикаго и започва да води шоу, което по-късно ще стане легендарното „Шоуто на Опра Уинфри“. В днешно време тя притежава цяла медийна империя.

Роман Абрамович. Състояние: 13, 1 млрд. долара

Историята на успеха на руския милиардер е като роман. Роман Абрамович е сирак, израснал в Южна Русия в крайна бедност

Има различни версии за това къде учи, но това, което е ясно, е, че започва своя бизнес с малка компания, произвеждаща пластмасови играчки

В крайна сметка се впуска в петролния бизнес и бързо си спечелва име. Днес той е собственик на футболен клуб „Челси“, има най-голямата яхта в света и начин на живот, който само крал може да си позволи.

Лари Елисън. Състояние: 65,1 млрд. долара

Американският предприемач е съосновател на световно известната корпорация Oracle.

Роден в Ню Йорк, но отгледан в Чикаго, Лари е израснал като сираче, тъй като майка му се отказва от него. Той се среща с нея едва на 48 години.

Осиновителят му губи цялото си състояние  През целия си живот Лари се сблъсква с много трудности, докато не започва да посещава университета в Чикаго, където се събужда интересът му към компютрите. Големите амбиции и усиленият труд го довеждат до там, където е днес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here