Зрелищна възстановка на историческото събитие отпреди два века се проведе край Цалапица

0
248

150 души от различни патриотични дружества ще се включат в зрелищна възстановка на историческото събитие свързано с могилата Чернота,  край Цалапица. Събитието ще се проведе на 15 юни, а началният му час е 10:30. Всички ще бъдат облечени с автентични народни носии и униформи, въоръжени със съответните за времето оръжия. Сред участниците ще има жени и деца. Възстановката ще продължи около 60 минути, а след нея следва фолклорна програма, дефиле и представяне на автентични фолклорни носии от различни географски области. Ще бъде връчена и вкусна награда – известният цалапишки бабек и пет литра домашно червено вино на победителя от обявения в групата на дружеството конкурс за „Най-красива битова стая“.

Създаването на тази възстановка е вдъхновено от една реална история, случила се през 1819 година в землището на село Цалапица, Пловдивско. Историята разказва, че през турското иго, пътят за Цариград и пътят от Стара планина към Родопите е минавал през Цалапица. Кърджалийските орди редовно правели набези в богатото село, наричано още Чепидже или Челопече. Плячкосвали, палели, отвличали и вършели всевъзможни безчинства. Нямайки защита от никого, селяните трябвало сами да се спасяват. Ето защо те решили да изкопаят широк и дълбок ров, зад който да направят укрепления. А за да могат хората, които работят по нивите да се спасяват, били направени четири подвижни моста. За съгледвач бил избран млад момък – Стойно Милчов.Той трябвало да предупреждава за евентуална поява на неприятели, като звъни с голям меден звънец. Стоял на най-високата точка извън селото – могилата Чернота. Така известно време цалапичани успявали да предотвратяват и отблъскват кърджалийските набези. Кърджалиите обаче забелязали, че техните нападения се осуетяват заради Стойно и, разделяйки се на две групи, с едната инсценирали нападение, а другата нападнала в гръб. Така заловили Стойно… Обесили го с главата надолу!

В района бил хайдутин Гълъб и хората се обърнали към него за помощ. Той се намесил и разбил кърджалийската орда. Всяко от тези събития ще бъде пресъздадено във възстановката и гостите ще се насладят на истинско зрелище

По тази история от 2022 година в първата събота след Спасовден в Цалапица се прави историческа възстановка. Идеята за нея е на Димитър Чушев, който от много години участва в подобни възстановки из цяла България. Възстановката се реализира с участието на съмишленици и родолюбиви съселяни, с активното съдействие на читалище “Светлина 1900“. Сценарият е по книгата на г-н Рангел Дачев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here