ЗНАЕТЕ ЛИ ОТ КЪДЕ ИДВА ДУМАТА „ДАМАДЖАНА“?

0
1245
Известно ви е, че означава съд, представляващ голяма бутилка с кръгла форма, който служи за съхраняване на течности.
В някои страни, сред които и нашата, стъклото на дамаджаните е покрито с решетъчна плетка от тръстика, ракита или пластмаса.
Откъде обаче идва думата „дамаджана“?
Повечето от ва си мислят, че е турска. Може би ще се изненадате, но е френска. Думата има интересна история за една кралска особа.
През 1347 кралица Жана била принудена да напусне кралството си в Неапол и се укрила в областта Прованс, Южна Франция. По това време настъпила буря. Кралицата се подслонила в малко имение на майстор-стъклар в селцето Сен Пол ла Галин Грас и поискала да види производството на стъклени флакони. Притесненият стъклар духнал в тръбичката малко по-силно от необходимото. Така се образувала доста голяма бутилка с вместимост около десетина литра.
Майсторът взел решение да започне да произвежда такива бутилки и предложил на Кралица Жана да ги нарече на нея. Тя обаче проявила скромност и поискала съдът да носи името просто на една обикновена дама Жана.
Така се получила и думата – на френски Dame-Jeanne. Майсторът решил да облече голямата бутилка с плетена кошница от ракита, за да я предпази от счупване. От тук е дама (Dame), а Жана (Jeanne), дама Жана, или просто госпожа Жана.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here