ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ: РОДОПА ПЛАНИНА Е СРЕД НАЙ-ЛЕЧЕБНИТЕ ПЛАНИНИ В СВЕТА

1
3323

Родопите са единствената планина в България и една от малкото в света с изключително високо ниво на отрицателна йонизация, според редица наши и международни изследвания.

Според учените отрицателните йони подпомагат алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитудата. Те имат и терапевтично действие върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки.

Експеримент, проведен във Великобритания през 80-те години върху две групи следоперативни пациенти, едната от които за 3 дни е била в условия на висока концентрация на отрицателни йони (10 000 в куб. см.), е показал 80% по-бързо оздравяване.

Друга причина за терапевтичното действие на отрицателните йони е, че убиват бактериите и вирусите. Това е установено още през 30-те години на миналия век от групата на съветския учен Чижевски.

Всички изследователи са единодушни, че отрицателните йони увеличават капацитета на абсорбация и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра.

Предпоставка за лечебната сила на селищата в Родопа планина, в района на Пловдив и Смолян е географското им разположение: ниска влага, много слънчеви дни, висока йонизация. Установено е, че земята в Родопите дава определен състав, който също води до тази отрицателна йонизация, но изключително важно е и наличието на иглолистните дървета  – много хвойна, ела и здравец, това допринася за увеличаване на отрицателна йонизация на въздуха. Селищата в района на  Пампорово ще бъдат основни за оздравяване на хора, които са само пред компютрите и нямат възможност да са на чист въздух в ежедневието си. Както и за превенция за здравето на деца, в епохата на алергиите, нездравословното хранене, на голямото напрежение, затова този край от тук насетне ще бъде много търсен и трябва да бъде добре експониран.

Според експертите във въздуха, който дишаме, положителните йони въздействат отрицателно на самочувствието и възприятието, докато техните антиподи, отрицателните йони, ги стимулират.

Наскоро се разбра, че е открита немска карта от Втората световна война, на която фигурират районите с отрицателна йонизация на въздуха и Родопите са един от тях, специално ограден с червени линии.

В района на Пампорово на всеки шест месеца са пристигали да се възстановяват военните летци на Третия райх, сочат изследователи на феномена “родопски въздух”, който освен всичко друго е и с високи параметри в UV спектъра, с ниско микробно число и висока фитонцидна наситеност.

1 КОМЕНТАР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here