Зимата ще си тръгне в края на март

0
142

Март месец се характеризира с бързи и чести промени на времето. Не са редки случаите когато времето е слънчево и топло с температури над 20 градуса, а на следващия ден всичко е покрито със сняг. Тази променливост се наблюдава и при средните минимални и максимални температури през различните години.
През март може да се наблюдава както „сибирски” студ, така и „сахарски” жеги.

Тази година месец март се очаква да бъде с валежи под средните за месеца и средни температури около климатичните норми – средните максимални между 9 и 13 градуса, а средни минимални: от -1 до 3 градуса.

В третото десетдневие от 20 до 24 март се очаква захлаждане, валежи от дъжд, по високите полета и планините ще превали отново сняг. Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март, а метеорологичната пролет от 25 март. Температурите през последните дни от месец март ще се повишат и ще превишават 15-градусовата температурна бариера, а в традиционно най-топлите места ще достигат до 22-24 градуса.

За причините за смяната на характера на времето има много народни приказки. В една от тях се разказва за това, как Баба Марта се оженила за Април, хубав момък, който обаче винаги ходел много лошо обут и кален. Заради това, когато погледне лицето му, Марта се разсмивала, но когато погледне в краката му, се разплаквала и така времето през нейния месец се променяло много бързо. Ако март е кишав, лятото се очертава да бъде сухо и ще има голям берекет по нивите. Гръмотевица през март предвещава още плодородие, пълни бъчви с вино, орехите ще са шупливи. Каквото е времето на Благовещение (25 март), такова ще е и през лятото. Ако е ясно времето, овощията ще са добри, а ако не е ясно – не ще да са добри.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here