Жителите на община “Родопи“ срещу създаването на кариера в Храбрино

0
368

Жители на села от община ‘Родопи“ въстанаха срещу инвестиционно предложение за създаването на кариера за добив на гнайсошисти в Храбрино.

Недоволни жители се срещнаха с кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов, за да обсъдят въпроса. 

Храбринци споделиха, че ще предприемат по-сериозни мерки, за да спрат това намерение на фирмата. Ако се наложи ще започнат с предварителни протести и ще дадат гласност на проблема пред други медии, още преди още да е постановено решение по ОВОС.

 

Хората се притеснява, че откриването на кариерата за добив на гнайсошисти би довело до запрашване и влошаване чистотата на въздуха. Храбрино е едно от селата в “Родопи“ с  доказано чист и лечебен за редица дихателни заболявания въздух. Наличието на това съоръжение в непосредствена близост би променило качеството му.

Увеличаването на потока от и без това многото тежкотоварни превозни средства през селото, би довело до бързо разрушаване на пътната настилка, от което биха страдали основно жителите на Храбрино и околните населени места.

Други техни опасения са наличието на няколко свлачища в землището на селото. Откриването и експлоатацията на такова съоръжение като кариерата би могло да е предпоставка за образуване на още подобни свлачища.

Зад жителите на Храбрино застават хора от другите села в района, включително кметове, общински съветници и служители в администрацията. Започнала е подписка за спиране на процедурата, разпространена в търговските обекти в Храбрино, Първенец, Лилково и  Марково. Очаква се и в други населени места да започне такава.

Тук може да видите подписката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here