Жител на Крумово пълни контейнерите с треви и клони /ВИДЕО/

0
434

Жител на Крумово неколкократно пренебрегва законовите разпоредни и изхвърля своите зелени отпадъци в контейнерите за битова смет.
Треви и клони се тъпчат в чували и се оставят до и в контейнерите за
смесени отпадъци.

Наш читател ни изпрати видео и снимки от тази „дейност“, които също така бяха разпространени и в социалните мрежи. Случаят е от улица “Ивайло“ в село Крумово.

 

Община Пловдив преди години стартира система за разделно събиране на растителни отпадъци в кафеви контейнери в два от крайните квартали на града под тепетата. В „Прослав“ и “Коматево“ бяха разположени кафяви контейнери с вместимост от 1100 литра, предназначени за разделно събиране на зелени отпадъци. Те биват прибирани през зимния период от Общината.

За големите градове също е крайно наложително да се поставят кафяви контейнери, което ще е и задължително от тази година, а все още не се случва никъде освен в Габрово, посочват от екологично сдружение „За Земята“ в своето становище. Организацията предлага да се въведе законово изискване към административните, стопанските, образователните, търговските и други подобни обекти, които генерират битови отпадъци, да събират разделно и биоразградимите отпадъци. Необходима е дългосрочна информационна кампания онлайн и на живо за домашно компостиране във всички населени места, които са предимно с ниско строителство и жителите имат дворове.

Градското градинарство също е възможно. Кой казва, че може да компостираме само на село? Могат да се обособят зони за градско градинарство и компостиращи зони, няколко такива вече има в столицата и да се осигури достъп до вода за идеални цели. Това ще даде възможност компостирането да стане достъпно и за жителите на големите градове, живеещи в сгради без дворни площи. Компостът може да се ползва от общините в градските паркове, това ще намали биоотпадъците и средствата за тяхното управление.

Много е важно да има информационни кампании, които да достигнат до всеки, не само в училищата или по радиото, а във всички възможни медии и насочена към всеки жител, коментира Данита Заричинова, координатор „Нулеви отпадъци“ на екологично сдружение „За Земята.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here