ЗЕМЕДЕЛЦИ ПОЧЕТОХА 145-ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ В ПЛОВДИВ

0
132

На 1 март 2024 г. се навършват 145 години от рождението на земеделския водач Александър Стамболийски. На тази дата всяка година неговите последователи почитат делото на големия политик и държавник. В Пловдив земеделци се събраха пред паметника на Александър Стамболийски, който се намира на едноименния булевард в район „Южен“. Признателните земеделци, симпатизанти и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Стамболийски.

В словото си кметът на Община Марица от ПП „Обединени земеделци“ Димитър Иванов акцентира на управлението на Стамболийски, когато поема държавата след три войни и извежда България от тежката национална катастрофа.

„Александър Стамболийски е нашият Апостол. Неговата идеология е жива, защото повече от век откакто е управлявал, все още земеделските идеи са живи в местното и държавно управление. Но голямата цел е обединението на всички земеделски формации, събирането на „четирилистната детелина“, за да може да носим и пряка отговорност при управление на държавата“, заяви пред гражданите и земеделците Димитър Иванов.
Областният управител и бивш председател на БЗНС доц. Илия Зюмбилев от своя страна подчерта, че земеделците трябва да бъдат част от управлението на държавата. Той допълни, че земеделските идеи и реформи са показали, че са за доброто на хората.

„Днес, когато отдаваме почит на нашия лидер и земеделски Апостол, за нас е важно да се обединим и да управляваме един ден държавата“, завърши Зюмбилев. Събитието уважи и председателят на ПП „ЗНС“ Румен Йончев. Той посочи, че „земеделските формации са като листата на детелината, но всички са обединени от идеите на Александър Стамболийски и на земеделците преди нас“.

Земеделският лидер Александър Стамболийски е роден на 1 март 1879 г. в пазарджишкото село Славовица. Той е основател и главен редактор на в. „Земеделско знаме“. Лидер е на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) от 1919 до 1923 година. Александър Стамболийски е министър-председател от 7 октомври 1919 до 9 юни 1923 година и министър на войната от 7 октомври 1919 до 22 май 1920 година.

Той е и държавникът, подписал Ньойския мирен договор, сложил край на участието на България в Първата световна война на 27 ноември 1919 г. Стамболийски е бил и министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството, управлявал е Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството, Министерството на войната на няколко пъти, Министерството на външните работи и изповеданията и министър на външните работи и изповеданията, както и Министерството на търговията, промишлеността и труда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here