ЗАВЕЩАНОТО ПОРТУГАЛСКО СЪРЦЕ

Едно нетрадиционно наследство.

0
1397
Педро IV (1798 – 1834) е крал на Португалия, както и първият император на Бразилия след като я обявява за независима през 1822. Почива на 35 години от туберкулоза в двореца Келуж (Синтра). На смъртния си одър той завещава сърцето си на град Порто, който го подкрепя по време на тригодишната гражданската война, която води срещу брат си Мигел и абсолютистите. 
Желанието на кралят император е изпълнено.
Първоначално тялото на владетеля е погребано в пантеона на португалската кралска династия Браганса в Лисабон. Днес, то се намира на 8000 хил. км. от своето сърце- в Бразилия.
През 1972 тленните останки са пренесени от Лисабон в мавзолея Ипиранга в Сау Пауло, както и тези на двете му съпруги императриците Мария-Леополдина Австрийска и Амели дьо Боарне.

А сърцето?

То остава в Порто в църквата Лапа, където се намира и до днес. Кутията, в която се съхранява органът се отваря веднъж на всеки 10 години, за да се смени формалдехидът- течността, която спира разлагането.
За отварянето на тази специална кутия са нужни цели пет ключа, които са собственост на общината, и единственият човек, който може да я отвори е кмета на Порто. 
Първият ключ отваря метална плоча, вградена като врата в самата кутия. Вторият и третият отварят решетката зад плочата, четвъртият урната, а петият дървената кутия, в която има позлатена кутийка, а вътре стъклен съд със сърцето на краля.
В процедурата участват шестима души.
Следващата смяна на течността предстои да се случи през 2025. 
Сърцето на Педро е най-голямото богатство на град Порто. То символозира свободата.
Именно на площад Свобода, в центъра на града се намира бронзовата конна статуя на Педро IV. В дясната си ръка той държи либералната конституционна карта на Португалия от 1826, а в задната част на паметника е изваян герба на Португалия с Богородицата и по средата сърцето на “Кралят Освободител”. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here