Затварянето на въглищните централи и териториалните планове: Ще останат ли хора без работа

Какво може да се предприеме зависимостта от въглищата да бъде намалена.

0
358

Териториалният план е документ, в който са разписани основните стъпки по точки. В него трябва да се опише какво е състоянието, където въглищната енергетика е твърде голяма. И какво може да се предприеме зависимостта от въглищата да бъде намалена. Това каза д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН.

По думите му териториалните планове са в суров вид, не са достатъчни подробни. „Не решават големите въпроси, не дава яснота как ще се осъществи преходът, кога ще бъде затварянето и какво ще работят хората, които са останали без работа“, счита той.

Той уточни, че няма съмнение, че въглищата са остаряла технология, но начина, по който преходът трябва да се движи напред, не е този. „В териториалните планове няма подробнсти и старегия за работните места“, допълни той.

За енергийния експерт Явор Куюмджиев е странно, че се бърза, а няма алтернатива за затварянето на централите. „Затваряме централите прекалено предсрочно. За да се пусне консервирана централа са необходими хора, а по-правилното е да останат на режима, в който работят в момента. Германия си вкара отново въглищните централи в употреба, а ние ги затваряме прекалено предсрочно. Да, може би трябва да се затворят, но не от днес за утре“, смята той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here