ЗАЩО ЖЕНИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО ОТ МЪЖЕТЕ?

Установиха, че домакинската работа удължава живота

0
1928

Не е нужно да се потите във фитнеса два пъти на ден, за да се радвате на добро здраве до старини – дори ненатоварваща и лека, но редовна физическа активност, включително домакинската работа, значително удължава живота, съобщава „24 часа“.

До този извод стигат експерти от норвежкия Институт за спортни науки, които са анализирали шест изследвания по този въпрос сред 36 хиляди души. Заключенията им са публикувани в авторитетното издание “Бритиш медикал джърнъл”.

От тестовете излиза, че досадната домакинска работа като чистене, пазаруване, пране на ръка и готвене всъщност ви прави услуга – брани от ранна смърт. Дори и 5-10 минути скромни физически усилия дневно свиват наполовина риска хора на средна възраст да починат през следващите 5-6 години, цитира изследването в. “Дейли мейл”.

Кратка разходка веднъж на ден върши работа – интензивността на движенията не е толкова важна, колкото да се правят редовно.

Участниците в тестовете са на възраст над 40 години и са снабдени с устройства за проследяване на дневната активност. Учените ги разделят на 4 групи според физическото натоварване и следят движението им 6 години.

Около 6 на сто от изследваните (2150 души) умират в хода на проучването, повечето от тях – от групата на най-слабо активните. При следващата, физически по-активна група, опасността от ранна смърт по каквато и да е здравословна причина вече е 52 на сто по-малка. В третата група тя е 66 на сто по-ниска, а в най-активната – цели 73 на сто.

Изследователите класират като леко натоварване готвенето и миенето на чинии, като умерено – бързото ходене, чистенето с прахосмукачка, поливането на градината, а като силно натоварване – косенето и копаенето в двора, вдигането на тежести, джогинга.

“Нашите заключения са, че здравето укрепва сериозно при само 24 минути на ден бързо ходене или друг вид умерени движения – казва съавторът на проучването проф. Том Йейтс. – Същевременно доказваме, че заседяването по 9,5 часа, или цял работен ден, увеличава над 2 пъти риска от ранна смърт в резултат на сърдечни болести, диабет и рак.”

Професорът посочва, че при липса на движение опасността от ранна смърт е два пъти по-голяма от затлъстяването. Съветът му е да ставате от стола и да се разхождате по 5 минути на всеки час.

Дори и само стоенето на крака компенсира заседналия живот. А един час домакинска работа всеки ден отдалечава значително опасността от ранна смърт. “Ако искаме да остаряваме като здрави и независими хора, с напредването на възрастта трябва да наблягаме повече на движението и физическите упражнения. Това се отнася най-вече за 40- и 50-годишните – обяснява д-р Джес Кюн.

Плуването, карането на колело са важни, но е добре да наблегнем и на укрепването на мускулите, костите и баланса. Не става въпрос само за постигането на дълголетие, а за качеството на живота, който водим.

От бадминтон до йога и танци физическата активност ни гарантира достойно остаряване”, казва специалистката. Препоръката на Световната здравна организация е най-малко 150 минути движение и умерено натоварване всяка седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here