ЗАЩО СПРЯХ ДА ПОМАГАМ НА ХОРАТА

СПРЕТЕ ДА ПОМАГАТЕ НА ХОРАТА, ОСВЕН АКО НЕ СТЕ 100 ПРОЦЕНТА СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ СЕ СПРАВИТЕ СЪС ЗАДАЧАТА.

0
3291
Хората винаги ще се опитват да ви използват, ако им позволите

„Майка ми ме учеше никога да не давам излишни съвети, нито да помагам на хората, ако не са  поискали. Мислех си, че тя просто е студен човек. С времето обаче започнах да осъзнавам, че е права. Майка ми е един от най-добрите хора на света.“

Това пише блогърът CamMi Pham и изброява три правила, които можем да спазваме, когато помагаме на хората.

  1. Спрете да помагате на хора, които не го заслужават

Не винаги е лесно да се направи. Бяхме научени, че да помагаме на хората е правилното нещо, което трябва да направим. За съжаление ще трябва да се откажете от това популярно вярване.

„Докато остарееш, ще откриеш, че имаш две ръце, една за себе си, другата за помагане на другите.“

Навремето разни хора ме канеха на кафе, за да почерпят идеи за бизнеса си. Но хора с милиони долари в банковите си сметки не би трябвало да използват опита ми безплатно, особено ако дори не си правят труда да ми платят чая. Не е приемливо!

Те не разбират, че имам нужда от пари, за да храня семейството си и да плащам сметките си. Не разбират, че имам срокове в работата. Дори не им минава през ума, че за да компенсирам за времето, прекарано с тях, трябва да работя до два през нощта.

Ако наистина мислят, че времето ми не струва нищо, аз нямам време за тях.

Ако хората не ги е грижа за вас, не им помагайте! Те не заслужават помощта ви! 

Сега просто казвам на хората моята почасова ставка и ги изваждам извън кръга на своя интерес. Да, това е грубо, но това прави живота ми по-лесен и аз съм по-щастлива от него. Хората ме възприемат по-сериозно. Ако някой не може да си позволи моя съвет, обикновено намирам начин да ги компенсирам.

ПРАВИЛО 1: НИКОГА НЕ ПРЕДЛАГАЙТЕ НИЩО БЕЗПЛАТНО.

ПРАВИЛО 2: НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ПРАВИЛО 1.

Хората винаги ще се опитват да ви използват, ако им позволите. Нямате време да помогнете на всички. Помагайте само на хората, които наистина го заслужават.

НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ПЪРВИЯТ ЧОВЕК, НА КОГОТО ТРЯБВА ДА ПОМОГНЕ, СТЕ САМИЯТ ВИЕ.

АКО ТОВА ДА ПОМАГАТЕ НА ХОРАТА ДА ВИ ПРАВИ НЕЩАСТНИ, СПРЕТЕ ДА ГО ПРАВЕТЕ. ПРОСТО Е.

Понякога се налага да бъдете егоист и да се поставите преди всички други. Игнорирайте това, което обществото ви призовава да правите.

  1. Спрете да помагате на хора, които не оценяват вашата помощ

Най-голямата ми слабост е, че обичам да помагам на хората. Помагам на хората, без значение дали са ме помолили, или не. Но човек не знае кога този начин на мислене може да му навреди.

Един от бившите ми клиенти имаше проблем. С екипа ми прекарахме няколко дни да анализираме всякакви данни, за да разберем какъв е проблемът. Това всъщност не беше част от работата ни, тъй че не му поискахме пари за това. Резултатът беше, че открихме сериозни пропуски в бизнес модела и стратегията на компанията. Но щом показахме на клиента какво сме открили, той на момента ни уволни.

Направихме този анализ от съчувствие към клиента. Но му казахме нещо, което не искаше да чуе и в крайна сметка в крайна сметка да ни намрази за това, че даваме професионалното си мнение.

НАЙ-ЛЕСНИЯТ НАЧИН ДА ПРЕВЪРНЕШ ЕДИН ПРИЯТЕЛ ВЪВ ВРАГ Е ДА МУ ДАДЕТЕ СЪВЕТ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ЧУЕ. 

Когато предложа помощ на някого, наистина искам да помогна. Но често хората не са готови да приемат помощта. Просто е.

Започнете, че не трябва да предлагате съвети на хора, който не са готови да ги приемат, още повече, че някой ден може да се върнат и да ви обвинят за своите неблагополучия.

Така престанах да помагам на хора, които не искат помощта ми. По-малко драма, повече време за себе си.

3. СПРЕТЕ ДА ПОМАГАТЕ НА ХОРАТА, ОСВЕН АКО НЕ СТЕ 100 ПРОЦЕНТА СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ СЕ СПРАВИТЕ СЪС ЗАДАЧАТА

Това е най-критичният ми съвет. Да предложите помощ на някого, когато не в състояние да помогнете, е голяма грешка. Правила съм това много пъти и до днес все още съжалявам.

Преди няколко години родителите ми бяха извън страната и ме помолиха да се грижа за къщата им. Съгласих се, въпреки че нямах представа как да поливам цветята. На някои водата им беше в повече, на други не им стигаше. Когато родителите ми се върнаха, всички растения бяха умрели. Ако не ме бяха помолили за помощ, някой, който умее да поддържа къща, щеше да го прави и цветята на баща ми щяха да са живи. Оттогава родителите не ми позволяват да се докосвам до растенията повече.

АКО НЕ РАЗПОЛАГАТЕ С НУЖНИТЕ УМЕНИЯ ИЛИ ВРЕМЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА НЯКОГО, МОЖЕТЕ ДА МУ ПРИЧИНИТЕ ПОВЕЧЕ ВРЕДА, ОТКОЛКОТО ПОЛЗА, АКО СЕ СЪГЛАСИТЕ.

Да предложите помощ, когато не сте сигурни, че ще можете да справите, не е добро решение. Това само ще лиши хората от възможността да намерят по-подходящ кандидат. Може да звучи странно, но вашата доброта понякога може да навреди на хората.

Един от най-добрите начини да разрушите връзката си с някого е да предложите помощ, която не можете да предоставите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here