ЗАЩО НОВОДОМЦИТЕ В ПЛОВДИВ И ОБЛАСТТА, ЖИВЕЯТ БЕЗ ДА СМЕНЯТ НАСТОЯЩИЯ СИ АДРЕС?

От 2018 година от 1 РУ плашат нерегистрираните жителите на „Оазис” с глоби, ефект обаче няма. Огледален е случаят и в областта.

0
1195

Въпреки заплахите за глоби, ефект от предупреждението няма и стотици обитатели на комплекса в Кючука по документи нямат нищо общо с Пловдив.  „Оазис” се превърна в нарицателно в Пловдив за жители от други населени места, които идват под тепетата, за да търсят по-добро бъдеще за себе си и децата си, но без да променят своите регистрации. Доскоро едва 20% от комплекса се водеше с „обитаеми” апартаменти, макар вече да се вижда, че почти всички прозорци светят.

Хиляди от новите пловдивчани остават по документи на адрес по родните си места, по различни причини , но преди всичко е, за да се избегнат данъци, такси  и налози.

Към днешна дата никой не знае колко души реално живеят в Пловдив. По време на първата пандемия, когато имаше КПП-та няколко хиляди души си смениха адресната регистрация с реалната, тъй като не можеха да влизат или излизат от града. Това обаче не даде никакъв съществен ефект върху реалните миграционни процеси в Община Пловдив.

Официално в града по настоящ адрес живеят 365 645 души(б.а. към 15 март по справка на ГРАО).  Смята се, че хората, които живеят в Пловдив са поне между 50 000 и 60 000 повече,без да се броят хората от съседните общини, които работят под тепетата, пише trafficnews.bg

Идентичен е проблемът и в областта.

Неведнъж е обсъждан и в община Родопи. Селата от родопската яка се разрастват във всички посоки, къщи се строят, семейства се настаняват, но регистрирани няма.

В общинската администрация всекидневно се входират искания от пребиваващи, но нерегистрирани, жители за поставяне пред домовете им на съдове за смет или поставяне на улично осветление.

А данъците?

Най- ярките примери са Марково и Белащица.

Двете села се конкурират по брой строителни разрешения на територията им, но стана ясно действително колко е тяхното население едва, когато поставиха КПП-та на входовете на областния град.

Тогава се извиха опашки пред кметствата, за да се регистрират и новодомците, като в Марково жителите се оказаха с близо 2000 повече.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here