Заразени с африканска чума трупове на свине са изхвърлени край Съединение

0
154

Огнище на африканска чума (АЧС) по свинете е открито  в землището на град Съединение, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

След получен сигнал ветеринарните инспектори са видели изхвърлени трупове на домашни свине без идентификационна марка. Веднага са предприети необходимите мерки. Взети са проби за изследване, като резултатът е положителен за болестта АЧС, уточняват от БАБХ.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището на заболяването, в обхвата на която попада землището на Съединение. Регламентирана е и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат селата Малък чардак, Голям чардак, Неделево и Правище в община Съединение, Костиево, Радиново, Бенковски, Войсил и Строево в община Марица, както и Цалапица на територията на община Родопи.

Взети са необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Извършени са почистване и многократна дезинфекция на мястото с откритите трупове на свине, положителни за АЧС. Ще бъде направено епизоотично проучване и ще се проследи движението на домашни свине, свързани с населеното място, за срок от 35 дни преди установяване на заболяването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here